Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Αμαζόνιος: Συμφωνία οργανώσεων και επενδυτών για την προστασία

Αμαζόνιος: Συμφωνία οργανώσεων και επενδυτών για την προστασία

0
Διαφήμιση

Ελπίδες για την προστασία τεράστιου τμήματος του τροπικού δάσους του Αμαζόνιου δίνει η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ περιβαλλοντικών οργανώσεων και ιδιωτών επενδυτών. Η συμφωνία προβλέπει την διάθεση 215εκ. ευρώ σε βάθος 25ετίας μέσω του Προγράμματος Προστατευόμενων Περιοχών του Αμαζονίου – γνωστού και ως ARPA – το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο τροπικών δασών στον κόσμο.

Χάρη στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, 89.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους θα προστεθούν στο πρόγραμμα ARPA, ανεβάζοντας τη συνολική προστατευόμενη περιοχή σε 600.000 τ. χλμ.- μια έκταση λίγο μικρότερη από τη Γαλλία.

Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν κατά κύριο λόγο για την ενίσχυση της αστυνόμευσης και την εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανονισμών στα 90 πάρκα που περιλαμβάνει το δίκτυο, το οποίο αντιστοιχεί στο 15% της έκτασης του Αμαζονίου της Βραζιλίας.

Επιπλέον, πάρκα που είχαν αφεθεί στην τύχη τους πρόκειται να αναβαθμιστούν, ενώ από το ίδιο ταμείο θα δημιουργηθούν θύλακες, από τους οποίους οι τοπικές κοινότητες και οι ιθαγενείς θα μπορούν να ζουν και να εξασφαλίζουν τα μέσα βιοπορισμού τους με βιώσιμο τρόπο.

Το 1998 η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεσμεύτηκε να τριπλασιάσει την έκταση του Αμαζονίου υπό καθεστώς νομικής προστασίας, κάτι που πέντε χρόνια αργότερα οδήγησε σε μια ευρεία συνεργασία κυβερνητικών υπηρεσιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Πριν από δύο χρόνια ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση της αποψίλωσης κατά 30%, μία εξέλιξη που στιγμάτισε σχεδόν μία δεκαετία προόδου και αποδόθηκε σε πρόσφατες αλλαγές της νομοθεσίας περί διατήρησης των δασών.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here