Αρχική Ειδήσεις Σταθερά τα τιμολόγια της ΔΕΗ – Ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για την αποκρατικοποίηση

Σταθερά τα τιμολόγια της ΔΕΗ – Ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για την αποκρατικοποίηση

0

Σταθερά θα παραμείνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2014 σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου, ενώ αναφορικά με την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού καθώς η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων.

 Στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η μνημονιακή υποχρέωση για άρση των σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ (δηλαδή η επιδότηση μιας κατηγορίας τιμολογίων με επιβάρυνση μιας άλλης) θα υλοποιηθεί σταδιακά χωρίς απαραίτητα να οδηγήσει σε αυξήσεις στα χαμηλά τιμολόγια.

Αγροτικό τιμολόγιο

Συγκεκριμένα, όπως είπε, για το αγροτικό τιμολόγιο που εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία η λύση που θα δοθεί είναι η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών (που έχουν τη δυνατότητα επιβολής διαφορετικών χρεώσεων στη διάρκεια του 24ώρου) κατά προτεραιότητα στις αγροτικές χρήσεις. Και για το πρώτο κλιμάκιο του οικιακού τιμολογίου (0-800 κιλοβατώρες) ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι αφορά είτε νοικοκυριά που έχουν ήδη ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο είναι εξοχικές κατοικίες. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των κλιμακίων του τιμολογίου της ΔΕΗ.

Αλλαγές στην αγορά

Ο κ. Παπαγεωργίου περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα τον φετινό Σεπτέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία δημοπράτησης «πακέτων» λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ προς τρίτους προμηθευτές, με στόχο να αποκτήσουν οι τελευταίοι πρόσβαση στις φθηνότερες πηγές παραγωγής ρεύματος, πέρα από το φυσικό αέριο.

Αποκρατικοποίηση ΔΕΗ

Οι δημοπρασίες θα διατηρηθούν για μεταβατική περίοδο έως το 2015, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μοντέλο αγοράς, με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς. Στο μεσοδιάστημα θα προχωρήσει και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ για την οποία, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, εκφράζουν ενδιαφέρον, επίσημα και ανεπίσημα, μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό.

«Έχει τεράστιο ενδιαφέρον η χώρα, είναι τεράστιο το ενδιαφέρον της περιοχής στρατηγικά, η χώρα έχει φύγει πλέον τελείως από το country risk και η Ελλάδα είναι πλέον η διέξοδος για μεγάλες ενεργειακές εταιρείες σε σχέση με τις προσεχείς εξελίξεις που θα υπάρχουν για την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου. Οι διεθνείς εταιρείες ενέργειας, κάνουν τον σχεδιασμό τους όχι με το σήμερα, αλλά με το τι θα συμβεί στα επόμενα είκοσι χρόνια. Κι αυτό ακριβώς είναι που μας δίνει εμάς μια τεράστια ευκαιρία ειδικά στο χώρο της ενέργειας».

Φυσικό αέριο

Για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, τον Ιούνιο θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο που θα δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα επιλογής προμηθευτή και θα διαχωρίζει τις Εταιρίες Παροχής Αερίου σε τμήματα που θα διαχειρίζονται τις υποδομές (δίκτυα) και θα ασκούν την εμπορική δραστηριότητα.

Αναφερόμενος τέλος στις Ανανεώσιμες Πηγές ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εξοικονομήθηκαν μόνο για φέτος 555 εκατομμύρια ευρώ, βάρος που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να έχει αναληφθεί από τους Έλληνες καταναλωτές.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here