Αρχική Διάστημα Πρώτη φορά απαθανατίζεται μετεωρίτης χωρίς φλεγόμενη ουρά στη Γη

Πρώτη φορά απαθανατίζεται μετεωρίτης χωρίς φλεγόμενη ουρά στη Γη

0
Διαφήμιση

«Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας μετεωρίτης απαθανατίζεται στον ουρανό αφού έχει σβήσει η φλεγόμενη ουρά του», αναφέρουν ο Άντερς Χέλστραπ και αρκετά άλλα μέλη του “Ομίλου Αλεξιπτωτιστών του Όσλο”, που πραγματοποίησαν άλμα από ένα μικρό αεροπλάνο που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της πόλης Χέντμαρκ και κατέγραψαν την «σκοτεινή πλευρά» μιας πτώσης ενός κομήτη.

Συγκεκριμένα, όταν ένα μετεωροειδές εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης, επιβραδύνει και ιονίζει τα μόρια πέριξ αυτού. Αυτό είναι το φλεγόμενο μονοπάτι του στον ουρανό που αποκαλείται μετεωρίτης. Όταν σταματήσει να φλέγεται, ο μετεωρίτης εισέρχεται σε ένα στάδιο που αποκαλείται «σκοτεινή πτήση», οπότε και η πτώση του γίνεται κατακόρυφη. «Δεν έχει συμβεί ποτέ ένας μετεωρίτης να καταγραφεί από κάμερα στη διάρκεια της ‘σκοτεινής του πτήσης». Αυτή είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία”, λέει ο γεωλόγος Χανς Άμουντσεν.

Η ιστορία της καταγραφής

Πως όμως έγινε η καταγραφή; Μία καλοκαιρινή ημέρα του 2012, ο Χέλστραπ, φορώντας το wingsuit του (μία στολή με φτερά) και έχοντας δέσει πάνω στο κράνος του δύο κάμερες, άνοιξε το αλεξίπτωτό του. Κατά την πτώση του συνειδητοποίησε ότι κάτι ασυνήθιστο συνέβαινε.

Αμέσως μετά την προσγείωσή του, έλεγξε το περιεχόμενο που είχε καταγράψει η κάμερα, από το οποίο ήταν προφανές ότι κάτι είχε συμβεί: αυτό που διακρινόταν ήταν κάτι που έμοιαζε με βράχο να περνάει ξυστά δίπλα από τον Χέλστραπ.
Αργότερα, όταν επέστρεψε στο ‘Οσλο, δεν μπορούσε να βγάλει από το νου του την περίεργη αυτή εμπειρία κι αποφάσισε να πάρει άδεια από τη δουλειά του, να επιστρέψει στην περιοχή του άλματός του, να παραμείνει για μια-δυο ημέρες και να αναζητήσει τον βράχο. Μάταια όμως.

«Συνεχίσαμε την έρευνα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Πήρα την σύντροφό μου, την οικογένεια και τους φίλους μου για να βοηθήσουν. Ψάχναμε μέσα στο δάσος», εξηγεί ο ίδιος. Ήδη όμως ήταν σίγουρος ότι πρόκειται για μετεωρίτη.
Στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Όσλο.

«Το φιλμ προκάλεσε αίσθηση στην κοινότητα όσων ασχολούνται με μετεωρίτες. Ήταν βέβαιοι ότι πρόκειται για μετεωρίτη, μάλλον εγώ ήμουν ο πιο επιφυλακτικός». Ξαφνικά ο Χέλστραπ, απέκτησε για θαυμαστές πολυάριθμους φανατικούς με τους μετεωρίτες, οι οποίοι συνέδραμαν και στις προσπάθειες εντοπισμού του μετεωρίτη. Το καλοκαίρι του 2012, ο Χέλστραπ με τους “βοηθούς” του ξεκίνησαν να ερευνούν μία περιοχή ενάμιση τετραγωνικού χιλιομέτρου. Σήμερα η έκταση της περιοχής αυτής έχει περιοριστεί.

«Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο. Το σχήμα είναι τυπικό σχήμα μετεωρίτη–η μία πλευρά του είναι σαν να έχει μόλις αποκοπεί και η άλλη κάπως στρογγυλεμένη», εξηγεί ο Άμουντσεν και προσθέτει ότι ο μετεωρίτης προφανώς αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου που εξερράγη ίσως 20 χιλιόμετρα πάνω από τον Χέλστραπ.

Όπως επισημαίνει ο γεωλόγος, η περιοχή των ερευνών είναι δύσβατη – θαμνώδης και δασώδης- και για τον λόγο αυτόν ο ίδιος με τον Χέλστραπ ζήτησαν βοήθεια δημιουργώντας μία ιστοσελίδα.

Το σχετικό βίντεο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: www.nrk.no/viten/skydiver-nearly-struck-by-meteorite-1.11646757

Διαφήμιση