Αρχική Ειδήσεις Ώρα μηδέν για τα σκουπίδια της Αττικής

Ώρα μηδέν για τα σκουπίδια της Αττικής

0
Διαφήμιση

Της Μαριάννας Τζάννε

 

Αντιμέτωπη με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού στην Αττική θα βρεθεί η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς το λεκανοπέδιο κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια μέσα στους επόμενους μήνες εάν δεν βρεθεί ένα νέο βαθύ χωνευτήρι σκουπιδιών μέχρι να κατασκευαστούν τα τέσσερα εργοστάσια απορριμμάτων σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό.

Ο σχεδιασμός λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει παγώσει παρόλο που όπως σημείωνε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ο ΧΥΤΑ της Φυλής, στον οποίο καταλήγει το σύνολο των αστικών αποβλήτων πρόκειται να κορεστεί μέχρι τα τέλη του χρόνου ενώ υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις για να γίνουν οι νέες μονάδες σε Φυλή και Άνω Λιόσια, υποστηρίζοντας ότι εκκρεμούν αγωγές ιδιωτών άνω των 213 εκ. ευρώ. Με τους ρυθμούς που ακολουθούν τα έργα, στελέχη των υποψήφιων αναδόχων εκτιμούν ότι απαιτούν τουλάχιστον μία πενταετία για να λειτουργήσουν.

Όπως αναφέρουν μόνο το χρηματοδοτικό σκέλος αυτών των συμβάσεων για να ξεκαθαρίσει μπορεί να πάρει από ένα έως δύο χρόνια και φέρνουν το παράδειγμα της Κοζάνης που ήταν από τα ευκολότερα έργα και διήρκησε μήνες. Τι θα γίνει όμως μέχρι τότε; Όσοι έχουν εμπειρία σε ανάλογα έργα, υποστηρίζουν ότι η επέκταση του κυττάρου της Φυλής για άλλη μια φορά είναι μονόδρομος και θυμίζουν τις διαδικασίες που ακολούθησε προ 4ετίας ο ΕΣΔΚΝΑ (ο τέως σύνδεσμος διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής) δίνοντας  με απευθείας ανάθεση στον όμιλο Ελλάκτωρ το πράσινο φως για να προχωρήσει σε μία τεχνική «βαθιάς εκσκαφής» σε επιφάνεια 364 στρεμμάτων προκειμένου να δοθεί παράταση ζωής στην μοναδική χωματερή του λεκανοπεδίου.

 

Στελέχη του ομίλου έχουν υποστηρίξει ότι εάν δεν δινόταν αυτή η εργολαβία, η οποία διπλασίασε τον όγκο απορριμμάτων που μπορεί να δεχτεί η περιοχή,  ο ΧΥΤΑ θα είχε κορεστεί από το 2012. Το έργο κόστισε πάνω από 30 εκ. ευρώ, αλλά λύση ήταν και πάλι προσωρινή με ημερομηνία λήξης. Αιτία οι διαφωνίες, οι αντιδράσεις και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις  διαδικασίες δημοπράτησης των έργων, οι οποίες εμπόδισαν για πολλοστή φορά την πρόοδο στις υποδομές ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Ο χρόνος πλέον έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα, την ώρα που  πολλοί υποστηρίζουν ότι ο ΧΥΤΑ της Φυλής πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί και να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά. Χαρακτηριστική είναι η άποψη που εξέφραζε πρόσφατα το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Φυλή, την οποία χαρακτηρίζει μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, προτείνοντας την πραγματοποίηση Τοξικολογικής, Επιδημιολογικής μελέτης, από ανεξάρτητους διεθνείς φορείς στον πληθυσμό του δήμου!

 

Όμως ο προβληματισμός δεν σταματά στον μεγάλο ΧΥΤΑ της Αττικής. Με εξαίρεση την μονάδα της Κοζάνης που υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα υπόλοιπα έργα συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων από τις τράπεζες. Στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρούν ότι η λύση στις ΣΔΙΤ των σκουπιδιών μπορεί να δοθεί μέσω του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείο  Jessica για το οποίο υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι ύψους 258 εκ. ευρώ.

Ωστόσο οι εταιρείες που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση αυτή έχει πλαφόν καθώς με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς οι πόροι του ΕΣΠΑ και το Jessica δεν μπορούν να ξεπερνούν το 70% του κατασκευαστικού κόστους ενός έργου. Για παράδειγμα στην μονάδα της Ηλείας προϋπολογισμού 37 εκ. ευρώ όπου το κατασκευαστικό κόστος είναι 29 εκ. ευρώ, η συμμετοχή του Jessica δεν μπορεί να είναι πάνω από 4 εκ. ευρώ.

Πηγή:http://www.newmoney.gr/

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here