Αρχική Ειδήσεις Κόμβος η Ελλάδα αλλά περισσότερο για φυσικό αέριο παρά για πετρέλαιο

Κόμβος η Ελλάδα αλλά περισσότερο για φυσικό αέριο παρά για πετρέλαιο

0
Διαφήμιση

Δυναμικά στο «παιχνίδι» της διασύνδεσης επιδιώκει να εισέλθει η Αθήνα και μετά τον αγωγό TAP, ο οποίος θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας στην κεντρική Ευρώπη, προωθούνται μικρότεροι αγωγοί διασύνδεσης με τον κεντρικό αλλά και μεγαλύτερης κλίμακας όπως ο Κεντρικός Αγωγός.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου «Ενέργεια και περιβαλλοντικές πολιτικές στην Ευρώπη μετά την κρίση», ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας υπογράμμισε ότι η Αθήνα βλέπει τον εαυτό της ως κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου και, λιγότερο, πετρελαίου.

Από την άποψη αυτή, η Ελλάδα είναι πολύ ικανοποιημένη με την επιλογή του αγωγού TAP, για τη μεταφορά του αζερικού αερίου μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας στην Κεντρική Ευρώπη. Η επιλογή του ΤΑΡ φέρνει το Αζερμπαϊτζάν κοντύτερα στην Ευρώπη, επιτρέποντας σε έναν μεγάλο αριθμό χωρών να συνδεθούν με τον αγωγό, είτε με διμερείς «interconnectors» (σ.σ. διασυνδετήριους αγωγούς), είτε με μεγαλύτερης κλίμακας αγωγούς, όπως ο «Κεντρικός Διάδρομος».

Το τελευταίο αυτό σχέδιο, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, συζητήθηκε πρόσφατα στη Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια συνάντησης των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ με τα τρία βαλκανικά κράτη- μέλη της ΕΕ.

Ουκρανική κρίση

Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσης που την απειλεί με νέα διαίρεση και ψυχρό πόλεμο, υπογράμμισε ο κ. Κούρκουλας αναφερόμενος στο ουκρανικό, κρίση που υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν είναι προφανές, ούτε σταθερό και δεδομένο. Χρειαζόμαστε πολιτικές που να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στις αποφάσεις του ΟΗΕ και ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε.

Τόσο κρίσιμη για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις, όσο και γεγονότα τύπου Ουκρανίας, είναι η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της ΕΕ σε συνδυασμό με επαρκή προστασία του περιβάλλοντος, είπε.

Η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ βασίζεται σε δύο άξονες: την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών υδρογονανθράκων και διαδρομών και την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού, υπογράμμισε ο ίδιος.

Περιβάλλον και ενέργεια

Υποστηρίζουμε το «Πλαίσιο 2030» για τις κλιματικές και ενεργειακές πολιτικές, ώστε να σιγουρέψουμε την οικονομική ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Κούρκουλας. Το πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40%, την αύξηση του ποσοστού ανανεώσιμων πηγών σε τουλάχιστο 27% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της ΕΕ.

Το συνέδριο οργάνωσαν στην Αθήνα το ιταλικό Instituto Affari Internationali και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Διαφήμιση