Αρχική Ειδήσεις Greenpeace: Τοξικός “παράδεισος” σε κήπους και μπαλκόνια!

Greenpeace: Τοξικός “παράδεισος” σε κήπους και μπαλκόνια!

0
Διαφήμιση

Έρευνα της Greenpeace αποκαλύπτει ότι λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά περιέχουν φυτοφάρμακα επικίνδυνα για τις μέλισσες και παράνομα φυτοφάρμακα!  Συγκεκριμένα επικίνδυνα φυτοφάρμακα απειλούν τις μέλισσες και την τροφή μας. Η Greenpeace πραγματοποίησε εργαστηριακές αναλύσεις σε καλλωπιστικά φυτά, σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και τα αποτελέσματα κρούουν τον κώδωνα κινδύνου.

Το 79% των φυτών που αναλύθηκαν βρέθηκαν να περιέχουν φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες. Περίπου τα μισά από τα δείγματα, περιείχαν νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, που υπόκεινται σε μερική απαγόρευση στην Ευρώπη. Κάποια δείγματα περιείχαν παράνομα φυτοφάρμακα. Από τα 9 ελληνικά δείγματα, τα 8 περιείχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Αυτά τα φυτά, όταν τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους αποτελούν απειλή για τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές. Για την αποτελεσματική προστασία των μελισσών και της γεωργικής παραγωγής, η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει σε ολική απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που θέτουν σε κίνδυνο τις μέλισσες.

Η έκθεση της Greenpeace «Τοξικός παράδεισος: φυτά δολοφόνοι σε κήπους και μπαλκόνια – Φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες σε καλλωπιστικά φυτά που πωλούνται στην Ευρώπη» καταδεικνύει την ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες στον τομέα της φυτοκομίας.

Τα φυτά που αναλύθηκαν αγοράστηκαν από φυτώρια, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και περιλάμβαναν περισσότερα από 35 δημοφιλή είδη, όπως η βιολέτα, η καμπανούλα και η λεβάντα, τα οποία ελκύουν τις μέλισσες.

Περίπου το 98% των δειγμάτων περιείχε ένα μεγάλο αριθμό από εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα, με μόλις το 2% να μην περιέχει ανιχνεύσιμα υπολείμματα. Σε πολλά δείγματα ανιχνεύθηκε ένα «κοκτέιλ» από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν μέχρι και τα 15 διαφορετικά φυτοφάρμακα ανά φυτό.

Σε 68 φυτά βρέθηκαν εντομοκτόνα που βλάπτουν τις μέλισσες (79% των δειγμάτων). Στα μισά περίπου δείγματα, βρέθηκαν τα τρία νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα των οποίων η χρήση έχει περιοριστεί στην Ευρώπηπροκειμένου να αποφευχθεί η έκθεση των μελισσών σε αυτά. Επιπλέον, 12 φυτά (14% των δειγμάτων) περιείχαν φυτοφάρμακα των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται στην Ε.Ε., ανάμεσά τους δύο που είναι τοξικά για τις μέλισσες. 

Αυτά καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα της ισχύουσας νομοθεσίας και την ανάγκη σχετικών ελέγχων ως προς την εφαρμογή της μερικής απαγόρευσης ουσιών imidaclopridthiamethoxamκαι clothianidin. Είναι επίσης απαραίτητο να καλυφθούν τα κενά στους ισχύοντες περιορισμούς με την απαγόρευση της χρήσης τους και στα θερμοκήπια. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες δεν θα χρησιμοποιούνται ούτε στη γεωργία αλλά ούτε και στη φυτοκομία. 

«Τα καλλωπιστικά φυτά, εν αγνοία μας, μετατρέπονται σε φυτά-δολοφόνους για τις μέλισσες. Η μερική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων δεν επαρκεί για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τις μέλισσες. Πρέπει άμεσα τα φυτοφάρμακα αυτά να απαγορευτούν ολοκληρωτικά και να υπάρξει μία στροφή προς την οικολογική γεωργία και φυτοκομία», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για τις μέλισσες στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Οι αναλύσεις που πραγματοποίησε η Greenpeace έρχονται σε συνέχεια της πρόσφατης έρευνας «Το φορτίο των μελισσών. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε κηρήθρα γύρης (ψωμί μέλισσαςκαι γύρη από συλλέκτες γύρης από μελιφόρες μέλισσες (apis melliferaσε 12 ευρωπαϊκές χώρες»[5]η οποία αναφέρεται στη ρύπανση με φυτοφάρμακα της γύρης που μεταφέρουν στην κυψέλη οι εργάτριες μέλισσες. 

Η Greenpeace καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη:

  1. Να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή της μερικής απαγόρευσης των ουσιών imidacloprid, thiamethoxam και clothianidin στην Ελλάδα.
  2. Να προβεί στην πλήρη απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές.
  3. Να προωθήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Μέλισσες, με σκοπό: 1) να παρακολουθείται η υγεία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, 2) να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι των φυτοφαρμάκων καθώς και να μειωθεί η χρήση τους, 3) να προωθηθεί η αύξηση της βιοποικιλότητας στη γεωργία και εναλλακτικές, μη-χημικές πρακτικές.
  4. Να στρέψει τους οικονομικούς πόρους μακριά από την καταστροφική βιομηχανική γεωργία και να προωθήσει τη βιώσιμη γεωργία.
Διαφήμιση