Αρχική Ειδήσεις Ανέστρεψαν την απώλεια μνήμης που προκαλεί το Αλτσχάιμερ

Ανέστρεψαν την απώλεια μνήμης που προκαλεί το Αλτσχάιμερ

0
Διαφήμιση

Η θεραπεία που ανέπτυξαν οι Ισπανοί συνίσταται στην έγχυση στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της μνήμης, ενός γονιδίου το οποίο πυροδοτεί την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ είναι “μπλοκαρισμένη”.

Έτσι, οι Ισπανοί ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν την απώλεια της μνήμης σε ποντίκια που έπασχαν από Αλτσχάιμερ χρησιμοποιώντας τη γενετική θεραπεία, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (UAB) “κατάφεραν να αναπτύξουν μια γενετική θεραπεία που αναστρέφει την απώλεια μνήμης, στα πρώτα στάδια, σε ποντίκια που έπασχαν από την ασθένεια του Αλτσχάιμερ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο.

Η μελέτη των Ισπανών ερευνητών δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Neuroscience.

Η πρωτεΐνη Crtc1 επιτρέπει την ενεργοποίηση των γονιδίων που παίζουν ρόλο στο σχηματισμό της μακροπρόθεσμης μνήμης. Στους ασθενείς ο σχηματισμός πλακών της τοξικής πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς εμποδίζει την πρωτεΐνη αυτή να λειτουργήσει φυσιολογικά.

“Όταν η πρωτεΐνη Crtc1 αλλοιώνεται, δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τα γονίδια που κάνουν τις συνάψεις ή τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στον ιππόκαμπο και η μνήμη του ατόμου δεν λειτουργεί κανονικά”, εξήγησε ο Δρ. Κάρλος Σάουρα που ήταν επικεφαλής της μελέτης. Σύμφωνα με τον Σάουρα, η έρευνα αυτή “ανοίγει νέες προοπτικές για την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας του Αλτσχάιμερ”.

Μια από τις βασικές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες είναι να αναπτύξουν φαρμακευτικές θεραπείες που θα επιτρέπουν την ενεργοποίηση της πρωτεΐνης αυτής. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι θεραπείες θα είναι κατάλληλες για τον άνθρωπο.

Η ασθένεια του Αλτσχάιμερ, που σήμερα θεωρείται ανίατη, είναι η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας στους ηλικιωμένους: πλήττει περισσότερα από 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτελεί πρόκληση, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τα συστήματα υγείας και για τους ερευνητές που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να βρουν έναν τρόπο για την πρόληψη και τη θεραπεία της.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑεροσκάφος με βιοκαύσιμα από αλκοόλη στο στόλο της Lufthansa
Επόμενο άρθροH DCNS ενισχύει την παρουσία της στο χώρο των θαλασσίων ΑΠΕ με νέες τεχνολογίες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ