Αρχική Ειδήσεις Τουρισμός: Το στοίχημα που θα βοηθήσει την Ελληνική Οικονομία

Τουρισμός: Το στοίχημα που θα βοηθήσει την Ελληνική Οικονομία

0
Διαφήμιση

Την πρόθεση της Ελλάδας να διατηρήσει ως έχει το καθεστώς έκδοσης visa με την Ρωσία- όπως και την Ουκρανία- εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Επιτρόπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κα Μαρία Δαμανάκη, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε. Η υπουργός επανέλαβε ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης η οποία πρέπει να συνεχιστεί. Περισσότεροι από 17,5 εκ. τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα. Τα μηνύματα για το 2014- πρόσθεσε- είναι θετικά. Το στοίχημα είναι πως ο τουρισμός θα βοηθήσει πλέον και την ελληνική οικονομία.

Όπως είπε η κυρία Κεφαλογιάννη στις προτεραιότητες της χώρας είναι η ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, που σε συνδυασμό με την προώθηση σειράς άλλων δράσεων και πρωτοβουλιών (θεματικός τουρισμός, εκπαίδευση, διεύρυνση τουριστικής περιόδου) θα φέρουν τη χώρα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι η Ευρώπη είναι ο πρώτος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός πως ο κλάδος, εκπροσωπεί το 10% του ευρωπαϊκού ακαθάριστου προϊόντος και απασχολεί 20 εκατομμύρια ανθρώπους. Έχει δυναμική να μπορέσει στο επόμενο διάστημα, τα επόμενα χρόνια να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την ευρωπαική οικονομία στην ανάπτυξή της και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στη διάσκεψη επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, η δυναμική που έχει και τα οφέλη που μπορεί να αποδώσει στην οικονομία και την κοινωνία, η συμβολή του στην βελτίωση περιφερειακών περιοχών και τοπικών οικονομιών, η δυνητική συνεισφορά του στην τόνωση της απασχόλησης.

Αποτέλεσε «πλατφόρμα» για την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών, σχετικά με τον παράκτιο τουρισμό, τον τουρισμό κρουαζιέρας, το “γιώτινγκ», τη διαχείριση των ακτών, τα θαλάσσια clusters, την θαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά και την συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η προώθηση του αειφόρου θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού στην ΕΕ, σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού από άλλες περιοχές του κόσμου.

ΜΕΤΡΑ

Επισημαίνεται ότι η ΕΕ (σύμφωνα με Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) στοχεύει στην τόνωση του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στην Ευρώπη αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στο τομέα. Η συγκεκριμένη στρατηγική σκιαγραφεί πρωτοβουλίες της ΕΕ για να βοηθήσει τις παράκτιες περιφέρειες και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν ζητήματα που εστιάζουν : σε επίπεδο γνώσης, στην ευμετάβλητη ζήτηση, στον υψηλό βαθμό εποχικότητας, στην έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και καινοτομιών και στις δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Τα προτεινόμενα μέτρα για αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων συνοψίζονται στα εξής :

1) δημιουργία οδηγού στο διαδίκτυο για ευκαιρίες χρηματοδότησης κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

2) προώθηση διαλόγου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με χειριστές κρουαζιερόπλοιων, λιμενικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους ,

3) ανάπτυξη της θαλάσσιας διάστασης σε τουριστικές πρωτοβουλίες της ΕΕ,

4) υποστήριξη των διακρατικών και διαπεριφερειακών συνεργασιών και δικτύων, καθώς και εξειδικευμένων στρατηγικών,

5) προώθηση καινοτομιών στη διαχείριση με τη χρήση της ΤΠΕ,

6) βελτίωση της διαθεσιμότητας των δεδομένων αναφορικά με τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό,

7) προώθηση του οικοτουρισμού και δημιουργία συνδέσμων ανάμεσα σε βιώσιμες δράσεις,

8) προώθηση στρατηγικών για την καταπολέμηση της μόλυνσης και των αποβλήτων,

9) έναρξη έρευνας για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των νησιών και τη δημιουργία στρατηγικών προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους,

10) διεξαγωγή έρευνας για την εύρεση καινοτόμων πρακτικών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μαρίνες και την ανάπτυξή τους.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here