Αρχική Καταστροφές Προειδοποίηση επιστημόνων: Έκδηλα τα συμπτώματα των κλιματικών αλλαγών

Προειδοποίηση επιστημόνων: Έκδηλα τα συμπτώματα των κλιματικών αλλαγών

0
Διαφήμιση

«Οι ενδείξεις είναι ξεκάθαρες: τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα αυξάνονται. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Η Άνοιξη έρχεται νωρίτερα. Τα παγοκαλύμματα λιώνουν. Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Οι βροχοπτώσεις και οι ξηρασίες μεταβάλλονται. Οι καύσωνες επιδεινώνονται, όπως και οι ακραίες βροχοπτώσεις. Οι ωκεανοί οξειδώνονται»

Αυτή είναι η νέα ηχηρή προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή απευθύνουν τα μέλη της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), επισημαίνοντας ότι οι συνέπειές της ήδη γίνονται αισθητές. Σε έκθεσή τους κάνουν λόγο για «απότομες, απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες αλλαγές» και καλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η AAAS αναγνωρίζει ότι, παρά τις «ξεκάθαρες ενδείξεις», οι Αμερικανοί δεν έχουν κατανοήσει τους κινδύνους των μεταβολών τόσο ώστε να κινητοποιηθούν για να συμβάλουν στην αποτροπή μιας κλιματικής καταστροφής.

«Ως επιστήμονες, ο ρόλος μας δεν είναι να λέμε στους ανθρώπους τι να κάνουν», αναφέρουν στην έκθεση οι ερευνητές. «Θεωρούμε όμως πως είναι καθήκον μας ως επαγγελματίες να διασφαλίσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ότι οι άνθρωποι κατανοούν αυτά που γνωρίζουμε: η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή συμβαίνει, αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο απότομων, απρόβλεπτων και πιθανώς μη αναστρέψιμων αλλαγών – η αντιμετώπισή τους τώρα θα περιορίσει τους κινδύνους και το κόστος της ανάληψης δράσης.»

Την προσεχή εβδομάδα, η Διεθνής Κυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή συνέρχεται στην Ιαπωνία για να παρουσιάσει και επίσημα το δεύτερο από τα τρία τμήματα της τελευταίας έκθεσης-αξιολόγησής της, το οποίο επικεντρώνεται στο πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις βροχοπτώσεις, τους καύσωνες, τη στάθμη των υδάτων, τα ιχθυαποθέματα και την επισιτιστική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, η οποία υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της τμήματα της έκθεσης, οι συντάκτες της προειδοποιούν για εκτοπισμούς εκατομμυρίων ανθρώπων έως τα τέλη του αιώνα, για αύξηση του κινδύνου συρράξεων και για πλήγμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία.

Διαφήμιση