Αρχική Καταστροφές Οι ακραίες πλημμύρες θα σαρώσουν την Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες

Οι ακραίες πλημμύρες θα σαρώσουν την Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες

0
Διαφήμιση

Πιο συχνά και πιο καταστροφικά θα γίνουν φαινόμενα όπως οι ακραίες πλημμύρες στην Ευρώπη, ενώ οι ζημιές από αυτά αναμένεται να τετραπλασιαστούν έως το 2050. 

Αιτία αφενός η κλιματική αλλαγή και αφετέρου η κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νέας ευρωπαϊκής επιστημονικής μελέτης. Η έρευνα θεωρείται η πιο εκτεταμένη και ακριβέστερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα των πλημμυρών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι για μεμονωμένες χώρες.

Οι ερευνητές (κλιματολόγοι, μαθηματικοί, υδρολόγοι, οικονομολόγοι κ.α.) από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IIASA) της Αυστρίας, το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών του Πανεπιστημίου UV του ‘Αμσντερνταμ και άλλα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα, με επικεφαλής τους Μπρέντεν Γιόνγκμαν και Στέφαν Χοχράϊνερ-Στίγκλερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής “Nature Climate Change”, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ και το “New Scientist”.

Η διεπιστημονική μελέτη εκτιμά ότι κατά την περίοδο 2000-2012 στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι μέσες ετήσιες ζημιές λόγω πλημμυρών ανέρχονταν σε 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως μπορεί να αυξηθούν δραματικά σε 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο έως το 2050.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι εκτεταμένες και καταστροφικές πλημμύρες, όπως αυτές που έπληξαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία κ.α.) το 2013 και 2014, είναι πολύ πιθανό ότι θα αυξηθούν σε συχνότητα από μία ανά 16 χρόνια (όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα) σε μία ανά δέκα χρόνια έως το 2050.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στο μέλλον οι πλημμύρες όλο και περισσότερο δεν θα γνωρίζουν σύνορα, καθώς όταν θα ξεχειλίζουν οι ποταμοί μιας χώρας, είναι πιθανό να έχουν ανάλογο αντίκτυπο και στις γειτονικές χώρες. Γι’ αυτό, οι επιστήμονες καλούν τα κράτη να προετοιμαστούν έγκαιρα, διαθέτοντας επαρκή κεφάλαια σε μηχανισμούς χρηματοδοτικής υποστήριξης και αλληλεγγύης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Οι ερευνητές αποδίδουν την καταστροφικότητα των πλημμυρών χονδρικά κατά το ένα τρίτο στην κλιματική αλλαγή (που εντείνει τις βροχοπτώσεις) και κατά τα δύο τρίτα σε κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, κυρίως στο ότι η ανάπτυξη μιας χώρας και η αύξηση του πληθυσμού της συνοδεύεται από την επέκταση των κατοικιών, των υποδομών και άλλων ανθρωπίνων δρ\αστηριοτήτων σε ευάλωτες για πλημμύρες περιοχές.

Από την άλλη όμως, σε διεθνές επίπεδο, οι επιστήμονες δεν συμφωνούν ότι όντως η κλιματική αλλαγή θα κάνει χειρότερες τις πλημμύρες. Είναι ενδεικτικό ότι η πιο πρόσφατη έκθεση του κατ’ εξοχήν αρμόδιου φορέα, της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2013, αναφέρει ότι υπάρχει «χαμηλή εμπιστοσύνη» των επιστημόνων για το κατά πόσο οι πλημμύρες παγκοσμίως αυξήθηκαν ή μειώθηκαν τον περασμένο αιώνα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here