Αρχική Ειδήσεις Ο μύθος του Αισώπου με το κοράκι δεν είναι μύθος!

Ο μύθος του Αισώπου με το κοράκι δεν είναι μύθος!

0
Διαφήμιση

Όλοι μας γνωρίζουμε τον αισώπειο μύθο με το κοράκι και τη στάμνα, το διψασμένο μαύρο πτηνό που καταφέρνει να πιει νερό βάζοντας πέτρες μέσα στη στάμνα για να ανεβάσει τη στάθμη του νερού πιο κοντά στο χείλος…. Αυτό τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είναι μύθος!

Επιστήμονες έμειναν έκθαμβοι διαπιστώνοντας ότι τα κοράκια όχι απλώς μπορούν να μάθουν να σβήνουν τη δίψα τους κατά τον ίδιο τρόπο, αλλά κατανοούν την αιτιώδη συνάφεια, δηλαδή ότι αν ρίξουν τα πετραδάκια θα ξεδιψάσουν.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όκλαντ υποστηρίζουν τα κοράκια έχουν τις γνωστικές ικανότητες ενός παιδιού επτά ετών. Κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό υποβάλλοντάς έξι από αυτά, τα οποία αιχμαλώτισαν στη Νέα Καληδονία, σε μια σειρά από δοκιμασίες – παραλλαγές του μύθου του Αισώπου.

Επέλεξαν τα συγκεκριμένα κοράκια, του είδους Corvus moneduloides, τα οποία έχουν την ικανότητα να φτιάχνουν και να χρησιμοποιούν εργαλεία, όπως γάντζους, κάτι που δείχνει την υψηλή ευφυία τους.

Συγκεκριμένα, είδαν ότι τα κοράκια: έριχναν πετραδάκια σε σωλήνες με νερό και όχι σε σωλήνες με άμμο, επέλεγαν τα αντικείμενα που βυθίζονται από αυτά που επιπλέουν, ενώ προτιμούσαν αντικείμενα συμπαγή αντί για κούφια.

Η εξυπνάδα τους, ωστόσο, έχει όρια: όταν οι επιστήμονες τους ανέθεσαν δύο πιο απαιτητικές δοκιμασίες για να δουν μεταξύ άλλων εάν τα κοράκια έχουν αίσθηση του πλάτους του σωλήνα, τα κοράκια δεν τα κατάφεραν. Αυτό, κατά τους ίδιους, δείχνει ότι τα πτηνά αυτά κατανοούν μόνο μερικώς τις αιτιώδεις σχέσεις πίσω από την εκτόπιση όγκου και το μηχανισμό της.

Διαφήμιση