Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε New Deal με μονομερές κούρεμα για νοικοκυριά-επενδυτές

New Deal με μονομερές κούρεμα για νοικοκυριά-επενδυτές

0
Διαφήμιση

Και νέο «σφίξιμο» στο ζωνάρι για 35.000 οικογένειες που εγκατέστησαν τα περασμένα χρόνια φωτοβολταϊκά στη στέγη του σπιτιού τους φέρνει  νομοσχέδιο  που τέθηκε σε διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ το σαββατοκύριακο και προβλέπει γενναίο …κούρεμα  για τα οικιακά Φ/Β αλλά και για τις τουλάχιστον 15.000 επιχειρήσεις που επένδυσαν τα προηγούμενα χρόνια σε  Φ/Β πάρκα.

Το νομοσχέδιο για την εξομάλυνση της αγοράς των ΑΠΕ  προβλέπει  κατ’ αρχήν αναγκαστικό «κούρεμα» κατά μέσον όρο 29,5% στις εγγυημένες τιμές όλων των Φ/Β, τόσο για τα οικιακά όσο και για τα επαγγελματικά. Επιπλέον, στα επαγγελματικά Φ/Β  η μείωση λειτουργεί και αναδρομικά, καθώς εξαναγκάζονται να δεχτούν «έκπτωση» 35% στο αντίτιμο του ρεύματος που παρήγαν κατά το 2013, για το οποίο σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν εξοφληθεί από τον περασμένο Ιούνιο.  Για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, προτείνεται μείωση από 4-6% στην εγγυημένη τιμή και «έκπτωση» για το 2013 στο 10%.  Η διαβούλευση για τη ρύθμιση θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Μαρτίου, ώστε να υπάρχει το νέο καθεστώς μέχρι το τέλος Μαρτίου .

Όπως ήταν αναμενόμενο, το λεγόμενο «newdeal» που προτείνει το υπουργείο έχει πυροδοτήσει θύελλα διαμαρτυριών τόσο από τους επίσημους φορείς του κλάδου όσο και από τους απλούς επενδυτές που απειλούν με κινητοποιήσεις  και προσφυγή στο δικαστήριο. Από την πλευρά τους, τα νοικοκυριά εκφράζουν την αγωνία κατά πόσο θα μπορέσουν πλέον να αποπληρώσουν τα υπέρογκα δάνεια των 35.000-40.000 ευρώ που πείστηκαν από το κράτος να λάβουν για την υλοποίηση των Φ/Β στις στέγες των σπιτιών τους, αφού παρά το «κούρεμα» το χρέος τους στις τράπεζες, παραμένει …ακέραιο.

Στο στόχαστρο των επενδυτών, οικιακών και επαγγελματικών,  βρίσκεται το στοιχείο της μονομερούς κατάργησης της σύμβασης που κρίνεται από νομικούς κύκλους ότι αντίκειται στο Σύνταγμα και στον ευρωπαϊκό νόμο και που εκτιμάται ότι θα έχει και περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στην κακή επενδυτική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Αντίθετο στο περιβάλλον νομικό πλαίσιο Συνταγματικότητας και ελευθερίας των συμβάσεων και των συναλλαγών χαρακτηρίζει το μονομερές κούρεμα ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του στην «άρση της αναστολής αδειοδοτήσεων και συμβολαιοποιήσεων με τους διαχειριστές νέων Φ/Β πάρκων, αφού ο εθνικός στόχος του 2020 έχει υπερκαλυφθεί και νέος ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός δεν υφίσταται». Σημειώνει την απουσία των τραπεζών από το newdeal και επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημα των παραγωγών για συμψηφισμό των οφειλόμενων με τις οφειλές τους στο δημόσιο.

Με ανακοίνωση του ο  Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φ/Β (ΘΕΣΙΦ) χαρακτηρίζει τη μονομερή τροποποίηση της σύμβασης  «παράνομη και αντισυνταγματική», ενώ σημειώνει ότι  το «ξεπάγωμα» των επενδύσεων (μόνο για μεγάλες μονάδες) θα δημιουργήσει σύντομα και νέα αδιέξοδα αφού παράλληλα δεν ακουμπάει καν το ταμειακό έλλειμμα που έχει ο αρμόδιος για την πληρωμή των ΑΠΕ φορέας, ο ΛΑΓΗΕ.   

Διαφήμιση