Αρχική Ειδήσεις «Μετεξεταστέα» η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών της

«Μετεξεταστέα» η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών της

0
Διαφήμιση

Οι Ευρωπαϊκές Θάλασσες δε βρίσκονται σε «καλή περιβαλλοντική κατάσταση» σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ για τη χώρα μας στο ίδιο μοτίβο, αναγνωρίζει τις προσπάθειες θεσμικής θωράκισης των περιβαλλοντικών στόχων και δεικτών για τα θαλάσσια ύδατα, αλλά παρόλα αυτά, σε μια γενικότερη αποτίμηση, η Ελλάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Η έκθεση παρέχει μια αξιολόγηση της έως τώρα υλοποίησης της Οδηγίας- Πλαισίου για τη Θαλάσσια Στρατηγική (2008/56/ΕΚ) βάσει των στοιχείων που κατέθεσαν τα Κράτη Μέλη στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους στο στάδιο της προετοιμασίας.

Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα δεν καταφέρνει να προσδιορίσει με σαφήνεια την έννοια της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης, ποιος είναι δηλαδή ο τελικός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί και δεν αξιοποιεί στο βαθμό που θα έπρεπε τα κριτήρια για την καλή περιβαλλοντική κατάσταση που περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2010.

Παράλληλα, δεν έχουν συμπεριληφθεί στην έκθεση σημαντικά στοιχεία που έχουν προκύψει στο πλαίσιο της Περιφερειακής Σύμβασης για την Προστασία της Μεσογείου (Σύμβασης Βαρκελώνης).

Τέλος, δε δρομολογούνται σαφείς μελλοντικές δράσεις για την κάλυψη του ελλείμματος γνώσης παρά μόνο αναφέρεται ασαφώς ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο εν εξελίξει ή μελλοντικών ερευνητικών προγραμμάτων, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα.

Για την επίτευξη/ διατήρηση της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης των ελληνικών θαλασσών έως το 2020, που είναι και ο στόχος της Οδηγίας 2008/56/ΕΚ, θα πρέπει να υπάρξει τόσο πολιτική βούληση όσο και ουσιαστικός συντονισμός προκειμένου να μην υποβαθμιστεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, οι θάλασσές μας.

Η χάραξη των θαλάσσιων στρατηγικών μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό εργαλείο για την προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, τη στήριξη του νησιωτικού πληθυσμού, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Διαφήμιση