Αρχική Καταστροφές H caretta caretta στέλνει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

H caretta caretta στέλνει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

0
Διαφήμιση

Στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η χώρα μας καθώς απέτυχε να εξασφαλίσει επαρκή προστασία για τις απειλούμενες χελώνες Caretta caretta. Η υπόθεση αφορά σχέδια ανάπτυξης στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στη Δυτική Πελοπόννησο, μια από τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της καρέτα στη Μεσόγειο, η οποία προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ελληνικό δημόσιο ανέχεται και αδειοδοτεί σχέδια ανάπτυξης και κατασκευαστικές δραστηριότητες που έχουν επιπτώσεις στην αναπαραγωγή των χελωνών. Έτσι, έπειτα από σύσταση του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου Γιάνεζ Ποτότσνικ, η Επιτροπή παραπέμπει την υπόθεση στο Ευρωδικαστήριο.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικό σύστημα αυστηρής προστασίας για το απειλούμενα είδη. Τα μέτρα αυτά υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν ότι τα είδη δεν θα διαταράσσονται κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής τους και ότι θα περιορίζεται οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να συνεπάγεται την υποβάθμιση των τόπων αναπαραγωγής τους.

Η Επιτροπή εξέφρασε τις ανησυχίες της σε προειδοποιητική επιστολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2011, ανησυχίες τις οποίες επανέλαβε σε αιτιολογημένη γνώμη έναν χρόνο αργότερα. Η Ελλάδα αναγνώρισε την ανάγκη λήψης μέτρων και κατάρτισε  πρόγραμμα δράσης και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του.

Ωστόσο, σχεδόν δύο έτη μετά την εκπόνηση του προγράμματος, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί. Η Επιτροπή πληροφορήθηκε ότι συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται οι οικότοποι των χελωνών. Δεδομένου ότι η περίοδος φωλεοποίησης των χελωνών για το 2014 πρόκειται σε λίγο να ξεκινήσει, αποφασίστηκε να παραπεμφθεί η Ελλάδα ενώπιον του δικαστηρίου

Η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί και για την παράνομη λειτουργία ΧΥΤΑ που απειλεί την παραλία ωοτοκίας στα Σεκάνια, εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου για την Caretta caretta στη Ζάκυνθο.

Το 80% των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου εκτιμάται ότι χτίζει τις φωλιές του στις ακτές του Ιονίου Πελάγους, ιδίως σε έξι παραλίες της Ζακύνθου και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Κάθε χρόνο χτίζονται 800 με 2.000 φωλιές. 

Η Caretta caretta κατατάσσεται στα «απειλούμενα είδη» της επίσημης Κόκκινης Λίστας που εκδίδει η IUCN, η Διεθνής Οργάνωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Διαφήμιση