Αρχική Ειδήσεις Greenpeace: «Εφιάλτης» οι παλαιοί πυρηνικοί αντιδραστήρες

Greenpeace: «Εφιάλτης» οι παλαιοί πυρηνικοί αντιδραστήρες

0
Διαφήμιση

Η οργάνωση επισημαίνει ότι, παρά την τακτική συντήρησή τους, οι αντιδραστήρες αυτοί είναι πιο ευάλωτοι σε ατυχήματα, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων και των ανθρώπων που ζουν κοντά στα εργοστάσια. Καλεί τις ρυθμιστικές αρχές να μην επιτρέπουν την παράταση της λειτουργίας αυτών των αντιδραστήρων.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Greenpeace, από τους 151 αντιδραστήρες που λειτουργούν σήμερα στη Γηραιά Ήπειρο, οι 67 κατασκευάστηκαν πριν από 30 και πλέον χρόνια. 25 αντιδραστήρες είναι άνω των 35 ετών, ενώ 7 λειτούργησαν για πρώτη φορά πριν από 40 ή και περισσότερα χρόνια.

«Ζητώντας να παραταθεί η διάρκεια ζωής των παλιών και εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας, οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροδότησης απλώς ελπίζουν να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος από τις πυρηνικές αγελάδες τους, εκθέτοντας τους ευρωπαίους πολίτες σε μεγαλύτερους κινδύνους και τεράστιες επιπτώσεις σε περίπτωση ατυχήματος», υποστήριξε ο Γιαν Χάβερκαμπ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Η παράταση της διάρκειας ζωής των ευρωπαϊκών πυρηνικών αντιδραστήρων μας εγκλωβίζει σε μια παλιά και επικίνδυνη πηγή πυρηνικής ενέργειας για δεκαετίες.»

Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, οι ευρωπαϊκοί πυρηνικοί αντιδραστήρες κατασκευάζονται με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής τα 40 χρόνια. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι διαχειριστές τους έχουν δύο επιλογές: να τους θέσουν εκτός λειτουργίας ή να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους κατά 20 και περισσότερα χρόνια έπειτα από επισκευές. Σύμφωνα με την Greenpeace, οι αρμόδιες αρχές επιτρέπουν σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό στις εταιρείες να ακολουθούν τη δεύτερη επιλογή.

Διαφήμιση