Αρχική Ειδήσεις Γονοκτονία και υπεραλίευση στο 80% των ειδών στη Μεσόγειο

Γονοκτονία και υπεραλίευση στο 80% των ειδών στη Μεσόγειο

0
Διαφήμιση

Θεωρώντας το γόνο ως λιχουδιά, στερούμε την αναπαραγωγή των ειδών. Κι αυτή την συνήθεια της γονοκτονίας την έχουμε μόνο εδώ στη Μεσόγειο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Βόρειο Θάλασσα. Μάλιστα ούτε λίγο ούτε πολύ πλέον του 80% των ειδών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται με τραγικές επιπτώσεις.

Τα παραπάνω ανέφερε σε ομιλία της η κ. Μαρία Δαμανάκη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Δήμου Αθηναίων που ήταν αφιερωμένη στη βιώσιμη αλιεία στη Μεσόγειο και στην προστασία του γόνου των θαλάσσιων ειδών.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να γίνει ανταλλαγή ιδεών και απόψεων με αλιείς, επιστήμονες, σεφ της μαγειρικής, διακινητές ειδών αλιείας, εκπαιδευτικούς, μαθητές, οργανώσεις πολιτών, ώστε να βρεθούν νέοι τρόποι για την κατανάλωση των θαλάσσιων προϊόντων

Στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η υπεραλίευση στο κάθε είδος ψαριού αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνος Στέριου από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Όπως χαρακτηριστικά είπε σύμφωνα με έρευνες σχεδόν το 95% κάθε φορά των αλιευμάτων μπορεί να αποτελεί γόνο. Απηύθυνε σύσταση στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν ανήλικα ψάρια, να αποφεύγουν είδη που κινδυνεύουν και στους σεφ να μην προτείνουν στις συνταγές τους ψάρια που υπεραλιεύονται

Η κ. Δαμανάκη ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε ξεκινάει «μια πολύ μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαριών» η οποία ανακήρυξε τους σεφ Λευτέρη Λαζάρου, Δημήτρη Σκαρμούτσο και Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ως πρεσβευτές της εκστρατείας.

Μάλιστα σχετικό σποτ θα αρχίσει να προβάλλεται δωρεάν από τα τηλεοπτικά κανάλια: «Αφήνω το γόνο να γίνει…γονιός- Τρώω, αγοράζω και πουλάω ψάρι υπεύθυνα», είναι το σύνθημα που στοχεύει να ευαισθητοποιήσει όλη την αλυσίδα, από τον αλιέα μέχρι τον τελικό καταναλωτή απέναντι στο φαινόμενο της υπεραλίευσης και της γονοκτονίας.

Η Εκδήλωση, αποτελούσε τμήμα της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας ενημέρωσης για τη νέα Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική, οργανώθηκε από την Επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη και τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Διαφήμιση