Αρχική Ειδήσεις Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά της πατρίδας μας

Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά της πατρίδας μας

0
Διαφήμιση

Το πλούσιο ανάγλυφο της Ελλάδας δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Η ρίγανη των βουνών μας, το θυμάρι του Αρχιπελάγους, το ελληνικό φασκόμηλο και πολλά άλλα  βότανα υπερέχουν κατά πολύ σε άρωμα και δυνάμεις από εκείνα που καλλιεργούνται σε άλλες, χώρες.

Ένα ακόμα εντελώς αναξιοποίητο πλεονέκτημα μας είναι και η ύπαρξη πολλών ενδημικών φυτών με αξιοσημείωτες ιδιότητες, φυτών δηλαδή που υπάρχουν μόνο στη χώρα μας και αν καλλιεργηθούν στον τόπο όπου ήδη ευδοκιμούν θα αποτελούν μοναδικά είδη στην παγκόσμια αγορά.

Μία ακόμη κατάσταση που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε είναι η υπέρ της χρήσης τους συνηγορία  από παγκοσμίου βεληνεκούς προσωπικότητες της ελληνικής θεραπευτικής τέχνης, σαν τον Ιπποκράτη, τον Διοσκουρίδη και τον Γαληνό. 

Επίσης όμως και οι σύγχρονοι ερευνητές που ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια και την ανάδειξη των ιδιοτήτων των ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών είναι αρκετοί και τα αποτελέσματά τους πολύ ελπιδοφόρα. Είναι λοιπόν πια καιρός να ασχοληθούμε ουσιαστικά με μια αγροτική δραστηριότητα που από τα μέχρι τώρα δειλά της βήματα αποδεικνύει ότι είναι χρυσοφόρα.

Μερικά από τα πιο περιζήτητα και καλά φαρμακευτικά φυτά είναι:

Γλυκόριζα

Δενδρολίβανο

Ύσσωπος

Aψιθιά

Βαλεριάνα

Φασκόμηλο

Βαλσαμόχορτο

Δυόσμος

Ρίγανη

Θυμάρι

Aχίλλεια

 

Πηγη realfarm.gr

Διαφήμιση