Αρχική Ανακύκλωση Eurostat: Στην Ελλάδα τα αστικά απόβλητα συνεχίζουν να καταλήγουν στις χωματερές

Eurostat: Στην Ελλάδα τα αστικά απόβλητα συνεχίζουν να καταλήγουν στις χωματερές

0
Διαφήμιση

Οι Έλληνες όχι μόνο παράγουν περισσότερα σκουπίδια από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο αλλά δεν τα διαχειρίζονται κιόλας, αφού ακόμα κατέχουμε μια από τις πρώτες θέσεις που οδηγούν τα απορρίμματα στην ταφή. Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι η χώρα μας συνεχίζει να αγνοεί την οικονομική και περιβαλλοντική αξία της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η Eurostat υπολογίζει ότι κάθε κάτοικος στην ΕΕ παράγει περίπου 492 κιλά σκουπιδιών το χρόνο. Στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 503 κιλά σκουπιδιών ανά κάτοικο. «Πρωταθλητές», πάντως, είναι οι Δανοί (668 κιλά ανά κάτοικο) και ακολουθούν οι Κύπριοι (663 κιλά), οι Λουξεμβούργιοι (662 κιλά) και οι Γερμανοί (611 κιλά).


Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την ταφή των απορριμμάτων, μετά τη Ρουμανία (99%), τη Μάλτα (87%), την Κροατία (85%) και τη Λετονία (84%). Το 2012 στη χώρα μας το ενταφιάστηκε το 82% των αστικών αποβλήτων. Μόνο το 16% ανακυκλώθηκε και το 2% κομποστοποιήθηκε.

Την ίδια χρονιά στις χώρες της ΕΕ το 42% των επεξεργασμένων αστικών αποβλήτων είτε ανακυκλώθηκε, είτε κομποστοποιήθηκε (27% και 15% αντιστοίχως), το 34% ενταφιάστηκε και το 24% αποτεφρώθηκε. Στη Γερμανία (65%), στην Αυστρία (62%), στο Βέλγιο (57%) και στην Ολλανδία (50%) προτιμούν την ανακύκλωση ή την κομποστοποίηση, ενώ στη Δανία (52%), τη Σουηδία (52%), και την Ολλανδία (49%) την αποτέφρωση.

Διαβάστε επίσης:  Τα μέτρα που λαμβάνονται για τσουνάμι στην Ελλάδα - Οι "κόκκινες" περιοχές
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ ατμοσφαιρική ρύπανση κόστισε τη ζωή σε επτά εκατομμύρια ανθρώπους
Επόμενο άρθροΒιολογικά: Έρχονται νέοι κανονισμοί και σήμανση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ