Αρχική Ειδήσεις Διαφωνίες εντός κυβέρνησης για το New Deal των ΑΠΕ

Διαφωνίες εντός κυβέρνησης για το New Deal των ΑΠΕ

0
Διαφήμιση

Μικρότερο κούρεμα στις ταρίφες των ΑΠΕ για σειρά κατηγοριών, αλλά και ρυθμίσεις για τα δάνεια που έχουν λάβει οι επενδυτές, ζητά η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο νόμου για το New Deal των ΑΠΕ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Ειδικότερα, προτείνει την τροποποίηση του σχεδίου νόμου ούτως ώστε να:

Περιλαμβάνει μικρότερη μείωση των οικιακών φ/β. Πρόταση ΠΑΣΟΚ: Μεσοσταθμική μείωση οικιακών φωτοβολταικών: 20% από 30% του ν/σ σε διαβούλευση.

Περιλαμβάνει μικρότερη μείωση των αγροτικών φ/β. Πρόταση ΠΑΣΟΚ: Μεσοσταθμική μείωση αγροτικών φωτοβολταϊκών: 13 % από 22% του ν/σ σε διαβούλευση.

Το ν/σ να αποκτήσει και αναπτυξιακό και όχι μόνο λογιστικό χαρακτήρα, μέσω ενσωμάτωσης τροποποιήσεων για συμψηφισμό ενέργειας από φ/β (net metering) καθώς και ευνοϊκότερες τιμές για νέες επενδύσεις σε τεχνολογίες ΑΠΕ που παρέχουν παράπλευρα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Πρόταση ΠΑΣΟΚ: Περικοπή στις νέες τιμές για νέους σταθμούς βιοαερίου, βιομάζας και γεωθερμίας να είναι της τάξης του 5%.

Άρση στρεβλώσεων μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών και μεγεθών ΑΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό κόστος επένδυσης, ιδιαιτερότητα νησιών, προκειμένου να επιτευχθεί δίκαιος καταμερισμός βαρών ανάμεσα στους παραγωγούς ΑΠΕ, μέσω ίσων και εύλογων εσωτερικών βαθμών απόδοσης. Πρόταση ΠΑΣΟΚ: 12 – 13 %.

Άρση στρεβλώσεων στις τιμές για τους δικαιούχους αναπτυξιακού. Αποφυγή νέων αυξήσεων στο ΕΤΜΕΑΡ. Να μην αρθεί η απογόρευση μεταβίβασης αγροτικών φωτοβολταικών. Μείωση του πιστωτικού τιμολογίου για το έτος 2013 και/ή κατανομή του σε περισσότερα έτη: π.χ. 2013, 2014.

Πρόταση ΠΑΣΟΚ για Τραπεζικό Δανεισμό: Επιμήκυνση δανειακών συμβάσεων, περίοδο χάριτος για ένα έτος, δραστική μείωση επιτοκίων. Παρακολούθηση διείσδυσης των ΑΠΕ για αποφυγή μελλοντικής δημιουργίας νέου ελλείμματος. Βελτίωση της πρόβλεψης για την επιμήκυνση των συμβάσεων.

Πρόβλεψη για ενσωμάτωση τιμαριθμικής προσαρμογής των τιμών. Πρωτογενής συμψηφισμός ΦΠΑ και φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος. Επίσης, θα εξεταστούν και ενδεχόμενες περαιτέρω τροποποιήσεις του σχεδίου νόμου που θα προταθούν.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here