Αρχική Ειδήσεις Ζωντανός υγρός κρύσταλλος- μια νέα μορφή ύλης

Ζωντανός υγρός κρύσταλλος- μια νέα μορφή ύλης

0
Διαφήμιση

Ζωντανά βακτήρια κολυμπούν σε ένα μη τοξικό υγρό κρύσταλλο, που έχει ως βάση το νερό. Μάλιστα, ο «μαλακός» αυτός κρύσταλλος αλλάζει σχήματα ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχεται από το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας μορφής ύλης που δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ.

Το καινοτομικό «υβριδικό» υλικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε διάφορες πρακτικές εφαρμογές, μεταξύ άλλων, ως βιοαισθητήρας για την έγκαιρη διάγνωση διαφόρων ασθενειών.

Ως βιολογικό-μηχανικό υβρίδιο που είναι, ο ζωντανός υγρός κρύσταλλος κινείται συνεχώς και παίρνει διάφορα σχήματα ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται. Επίσης αποθηκεύει ενέργεια, όπως κάνουν οι έμβιοι όργανισμοί, προκειμένου να κινείται. Ακόμα, διαθέτει σημαντικές οπτικές ιδιότητες, σε συνδυασμό με κάποιο μικροσκόπιο, πράγμα που διευκολύνει ιδιαίτερα την ανίχνευση βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών.

Ο ζωντανός υγρός κρύσταλλος αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο μέσο που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να παρατηρούν καλύτερα τις αντιδράσεις μορίων και μικροοργανισμών και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις σε μικρο-κλίμακα και νανο-κλίμακα. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η νέα μορφή ύλης θα είναι χρήσιμη για τη δημιουργία νέου τύπου διαγνωστικών συσκευών και βιοαισθητήρων, οι οποίες θα «βλέπουν» καλύτερα τις βιολογικές διαδικασίες, όπως η ανάπτυξη του καρκίνου ή μια λοίμωξη στο σώμα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚύκνοι: μια εντυπωσιακή άφιξη στο Δέλτα του Έβρου
Επόμενο άρθροΣοβαρές συνέπειες σε βάθος χρόνου προκαλεί ο σχολικός εκφοβισμός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ