Αρχική Διάστημα Το βόρειο σέλας έφτασε στη Βρετανία μετά από έκρηξη στον Ήλιο

Το βόρειο σέλας έφτασε στη Βρετανία μετά από έκρηξη στον Ήλιο

0
Διαφήμιση

Αντιμέτωποι με ένα σπάνιο θέαμα βρέθηκαν οι κάτοικοι της Βρετανίας καθώς μια έκρηξη που καταγράφηκε στην επιφάνεια του Ήλιου την περασμένη Τρίτη τους έδωσε χθες το βράδυ την ευκαιρία να δουν το βόρειο σέλας.

Το σπάνιο υπερθέαμα έκανε την εμφάνισή του στα νότια της χώρας και πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να φωτογραφίσουν τα πολύχρωμα πέπλα, ορατά συνήθως μόνο στα γεωγραφικά πλάτη της Αρκτικής.

Το βόρειο και το νότιο σέλας δημιουργούνται από σωματίδια που πηγάζουν από τον Ήλιο, φτάνουν στην ατμόσφαιρα και διεγείρουν μόρια οξυγόνου και αζώτου. Η διέγερση του οξυγόνου δίνει πράσινες ή καφεκόκκινες λάμψεις, ανάλογα με την ενέργεια της σύγκρουσης, ενώ το άζωτο δίνει μπλε ή κόκκινες.

Η ασυνήθιστη εμφάνιση του φαινομένου στη Βρετανία προκλήθηκε από μια «εκτίναξη στεμματικού υλικού», ουσιαστικά μια έκρηξη στην επιφάνεια του Ήλιου που εκτοξεύει στο Διάστημα δισεκατομμύρια τόνους σωματιδίων -ηλεκτρόνια, πρωτόνια και άλλα ιόντα.

Η Γη έτυχε να βρεθεί στο δρόμο ενός τέτοιου πίδακα σωματιδίων που εξαπολύθηκε στις 25 Φεβρουαρίου. Σε κανονικές συνθήκες, το μαγνητικό πεδίο της Γης εκτρέπει αυτά τα σωματίδια προς τους μαγνητικούς πόλους, οπότε το σέλας εμφανίζεται μόνο στην Αρκτική και την Ανταρκτική.

Αυτή τη φορά όμως ο καταιγισμός ήταν τόσο έντονος ώστε αρκετά σωματίδια κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το γεωγραφικό πλάτος του Έσεξ στη νότια Βρετανία.

Διαφήμιση