Αρχική Καταστροφές Σεισμόπληκτη περιοχή η Κεφαλονιά- δύσκολες ώρες για τους κατοίκους

Σεισμόπληκτη περιοχή η Κεφαλονιά- δύσκολες ώρες για τους κατοίκους

0
Διαφήμιση

Με τους μετασεισμούς να συνεχίζονται και τις καιρικές συνθήκες να εντείνουν τα προβλήματα, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς πέρασαν μια δύσκολη νύχτα, στο νησί που και επισήμως χαρακτηρίζεται σεισμόπληκτο. Η σίτιση και η στέγαση των χιλιάδων ανθρώπων που δεν μπορούν να μπουν σπίτι τους είναι η μεγάλη πρόκληση για τον κρατικό μηχανισμό.

Οι μηχανικοί και τα ειδικά συνεργεία ξεκινούν επανελέγχους από μηδενική βάση σε σπίτια, σχολεία και όλα τα δημόσια κτίρια.

Η Κεφαλονιά κηρύχθηκε το πρωί σεισμόπληκτη περιοχή. Τη σχετική απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μ.Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.
Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι, τόσο στο Αργοστόλι όσο και στο Ληξούρι, το οποίο έχει υποστεί μεγαλύτερες ζημιές.

Οι περισσότεροι διανυκτέρευσαν σε γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια, αυτοκίνητα και φορτηγά, ενώ δεν λείπουν και τα παράπονα για έλλειψη χώρων υγιεινής.

Όπως ανακοίνωσε ο γγ Δημόσιων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, το υπουργείο Υποδομών είναι έτοιμο να στείλει όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, αλλά για να εγκατασταθούν αυτά πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό.

Για αυτό και η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε ισχύ το σχέδιο «Δευκαλίων» του υπουργείου Αμυνας, το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δευκαλίων, μεταγωγικό C-130 έφτασε στην Κεφαλονιά τα ξημερώματα με 200 σκηνές και 1.000 υπνόσακους.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας το πρωί σε εκπομπή του Mega, είπε ότι η Αρχιεπισκοπή θα στήσει μηχανισμό για την παροχή τροφής σε τουλάχιστον 500 άτομα την ημέρα.

Στην Κεφαλονιά βρίσκονται ήδη στρατιωτικοί γιατροί, αλεξιπτωτιστές, μηχανικοί, υπουργοί και επικεφαλής διαφόρων υπηρεσιών.

Επίσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, οι βουλευτές της ΝΔ, Θ. Μπούρας, Σ. Βούλτεψη, Δ. Τζουμάνης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Π. Γεωργιάδης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλος.
Την Τρίτη αναμένεται στο νησί και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου. Εκτός από τον κ. Χρυσοχοΐδη θα μεταβεί  και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Διαφήμιση