Αρχική Καινοτομία Πρότυπο σπίτι με μηδενική ενεργειακή κατανάλωση στο Αιγάλεω

Πρότυπο σπίτι με μηδενική ενεργειακή κατανάλωση στο Αιγάλεω

0
Διαφήμιση

Τη μελέτη ανακατασκευής κτιρίου στο Αιγάλεω με μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, παρουσιάσθηκε σε ημερίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Σε πρώτη φάση προβλέπεται να μειωθεί η χρήση ενέργειας στο κτίριο έως 50%-60% με δράσεις στο κέλυφός του (αλλαγή κουφωμάτων, θερμομόνωση, φυτεμένο δώμα). Σε δεύτερη φάση, το κτίριο θα παράγει την ενέργεια που καταναλώνει (καθώς θα καλυφθεί από φωτοβολταϊκά και θερμικά ηλιακά).

Συνολικά, το κόστος των παρεμβάσεων εκτιμάται περίπου σε 100.000 ευρώ και θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Σήμερα το κτίριο, όπου φιλοξενείται βρεφονηπιακός σταθμός 340 τμ, έχει ετήσιο λειτουργικό κόστος 6.000 ευρώ (3.500 ευρώ για πετρέλαιο και 2.500 ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια), ενώ μετά την ανακατασκευή του το κόστος θα είναι κοντά στο μηδέν.

Η ανακατασκευή του γίνεται στο πλαίσιο του διακρατικού, ευρωπαϊκού προγράμματος «RE-SEEties», που αφορά στην υποστήριξη δήμων της νοτιανατολικής Ευρώπης, ώστε να αναπτύξουν ολοκληρωμένες λύσεις για την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων, με απώτερο στόχο να δημιουργηθούν βιώσιμες αστικές κοινότητες.

Στο έργο συμμετέχουν δήμοι και ενεργειακά κέντρα από οκτώ κράτη της νοτιανατολικής Ευρώπης. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 2,2 εκατ. ευρώ και διαρκεί δυο χρόνια (2013-2014).

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κράτη, στην ημερίδα όπου αναφέρθηκαν τα παραπάνω, παρουσιάσθηκε η εκτεταμένη χρήση ΑΠΕ στα δημόσια και στα δημοτικά κτίρια της Βουδαπέστης, η χρήση βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας στο Ζάγκρεμπ, τα «έξυπνα δίκτυα ηλεκτρισμού» στην Ποτέντσα της Νότιας Ιταλίας που στόχο έχουν να καλύπτονται άμεσα οι ενεργειακές ανάγκες των ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων.

Διαφήμιση