Αρχική Ειδήσεις Πρωτοδικείο Πειραιά: Ανέλκυση του Sea Diamond και αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου

Πρωτοδικείο Πειραιά: Ανέλκυση του Sea Diamond και αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου

0
Διαφήμιση

Την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond από το θαλάσσιο χώρο στα παλαιά ορυχεία της Σαντορίνης και σε καταβολή ποσού 14 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και το δήμο Θήρας υποχρέωσε με απόφασή του την πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου το πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά.

 Toν Απρίλιο του 2013 o δήμος Θήρας υπέβαλε αγωγή ζητώντας αφενός την ανέλκυση του Sea Diamond και αφετέρου αποζημίωση για ηθική βλάβη λόγω υποβάθμισης του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Επίσης το ελληνικό δημόσιο, τον Απρίλιο του 2013 είχε υποβάλλει αγωγή, ζητώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη για τον ίδιο λόγο, αλλά και για ηθική βλάβη που προκλήθηκε από την επίρριψη ευθυνών για το ατύχημα, στον εσφαλμένο χάρτη της υδρογραφικής υπηρεσίας.

Η απόφαση για το Sea Diamond έρχεται σε αντίθεση με εκθέσεις τόσο του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού ITOPF όσο και του ΕΛΚΕΘΕ.

Ο διεθνής ναυτιλιακός οργανισμός ITOPF, σε έκθεσή του, είχε αναφέρει ότι οποιοδήποτε εγχείρημα για ανέλκυση του πλοίου θα ήταν δύσκολο και παρακινδυνευμένο.

Από την πλευρά του το ΕΛΚΕΘΕ που διενεργεί μετρήσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης από το 2007, στην τελευταία έκθεσή του, που συντάχθηκε κατόπιν εντολής του  υπουργείου Ναυτιλίας,  αναφέρει ότι η επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι αμελητέα και όλες οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές και παρόμοιες με αυτές που ανιχνεύθηκαν στην ανοιχτή θάλασσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιάνεζ Ποτότσνικ, έχει υποστηρίξει ότι πέντε χρόνια μετά το συμβάν, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ναυάγιο αποτελεί κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον ενώ και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είχε δηλώσει ότι το ναυάγιο είναι σε τέτοιο βάθος που δεν εμποδίζει σε τίποτα, ενώ υπάρχει διαρκής παρακολούθηση για θέματα ρύπανσης και ήδη έχει πληρωθεί ένα τεράστιο ποσό για τον καθαρισμό της περιοχής.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κάτοικοι και φορείς του νησιού υποστήριζαν εξαρχής ότι το ναυάγιο του Sea Diamond είναι μείζων περιβαλλοντικός κίνδυνος για την περιοχή λόγω της διάβρωσης και ζητούσαν την ανέλκυσή του.

Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας και διαχειρίστριας εταιρείας του Sea Diamond τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά θα ασκηθούν εφέσεις με την ελπίδα ότι οι αποφάσεις θα ανατραπούν.

Στην περιοχή του ναυαγίου έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα, ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκε σύστημα τηλεμετρικής παρακολούθησης.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here