Αρχική Ειδήσεις Πως θα μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα κατά 8%, μέχρι το 2030...

Πως θα μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα κατά 8%, μέχρι το 2030 στην Ε.Ε

0
Διαφήμιση

Τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει στις πόλεις και η αστική κινητικότητα αντιπροσωπεύει το 23% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από τις συνολικές μετακινήσεις στην Ε.Ε. Μια πιο αειφόρος προσέγγιση της αστικής κινητικότητας μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 8%, μέχρι το 2030.

Αυτό προβλέπει προσφάτως δημοσιευμένη έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre – JRC) με τίτλο» Ποσοτικοποιώντας την Επίδραση της Αειφόρου Αστικής Κινητικότητας»

Τέτοια μέτρα περιλαμβάνουν τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας των πόλεων με εξειδικευμένες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, με επενδύσεις σε ειδικές υποδομές για πεζούς και ποδηλάτες, αποβάθρες για πολυτροπικές μεταφορές και περιοχές στάθμευσης και μετεπιβίβασης, καθώς επίσης και τη δημιουργία ζωνών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.  

Ένα ερευνητικό έργο της Ε.Ε., που έχει σκοπό να βοηθήσει τις Ευρωπαϊκές πόλεις να ξεπεράσουν τα περίπλοκα εμπόδια κινητικότητας, είναι το OPTICITIES που μόλις ξεκίνησε.

Εστιάζοντας στην ανάπτυξη συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και στον πειραματισμό με καινοτόμες υπηρεσίες ευφυών συστημάτων μεταφορών (ITS – Intelligent Transport System), από το έργο αναμένεται ετήσιο κέρδος περίπου 1.5 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και 10% μείωση στην χρήση Ι.Χ., με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 3,6 εκ. τετραγωνικά μέτρα δημόσιου χώρου.

Το έργο, το οποίο συντονίζεται από τη Γαλλία, συγκεντρώνει συνολικά 25 εταίρους από οκτώ κράτη μέλη (Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία) και συμπεριλαμβάνει αρχές και φορείς πόλεων, μεγάλους παράγοντες των ευφυών συστημάτων μεταφορών και εταιρείες δημόσιων συγκοινωνιών. Οι έξι πόλεις στις οποίες θα λειτουργήσει πιλοτικά το έργο είναι οι Λυών, Μαδρίτη, Τορίνο, Γκέτεμποργκ, Μπέρμιγχαμ και Βρότσλαβ.

 

 

Διαφήμιση