Αρχική Ειδήσεις Μείωση 18% των εκπομπών άνθρακα πέτυχε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Μείωση 18% των εκπομπών άνθρακα πέτυχε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

0
Διαφήμιση

Την περίοδο 2005-2012 ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει καταφέρει σημαντική μείωση 18% – της τάξεως των 12.000 τόνων CO2 -των εκπομπών άνθρακα από τις εγκαταστάσεις και δραστηριότητες του, με μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ειδικότερα, πέτυχε τα εξής αξιοθαύμαστα αποτελέσματά του:

Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 9 εκατομμύρια κιλοβατώρες στην επταετία 2005 – 2012, εφαρμόζοντας ενεργειακή στρατηγική και βελτιστοποιώντας τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 8.05 MWp, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία εγκατάσταση σε αεροδρόμιο παγκοσμίως.

Συνολική μείωση των εκπομπών άνθρακα, ισοδύναμη με τη φύτευση 1,8 εκατομμυρίων δένδρων.

Στο πλαίσιο του Συστήματος Διαχείρισης Κτιρίων του ΔΑΑ, εγκατάσταση μετρητικής υποδομής για την καταγραφή των ενεργοβόρων καταναλώσεων και ανάπτυξη λογισμικού εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία των συστημάτων αερισμού, ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού και τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου.  

Παράλληλα, η λειτουργία από το 2009 ειδικής εγκατάστασης ανάκτησης θερμότητας στον αεροσταθμό οδήγησε σε ετήσια μείωση κατά 600.000 κμ στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Η μέριμνα του ΔΑΑ για εξοικονόμηση ενέργειας, αντανακλάται στην επιβράβευση από τα προγράμματα της ευρωπαϊκής επιτροπής GreenLight (2004), για την εφαρμογή σειράς ενεργειακά αποδοτικών μέτρων σε κτίρια συνολικής επιφάνειας 196.000 μ2 και GreenBuilding (2008) για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιριακών εγκαταστάσεων (μείωση καταναλώσεων κλιματισμού, αερισμού, φωτισμού).

Σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμων από τον εταιρικό στόλο οχημάτων μετατρέποντας 41 οχήματα σε υγραεριοκίνητα (LPG) και αντικαθιστώντας οχήματα και λεωφορεία παλιάς τεχνολογίας με υβριδικά μοντέλα ή μοντέλα χαμηλής εκπομπής αντίστοιχα.

Διεθνής διάκριση

Επίσης, ο Διεθνής Αερολιμένας έκανε πρόσφατα ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής: Συγκεκριμένα πιστοποιήθηκε στο επίπεδο «Βελτιστοποίηση» (Optimisation) του εθελοντικού προγράμματος για τη Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών Άνθρακα Αεροδρομίων (Airport Carbon Accreditation) του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (Airports Council International – Europe).

 

 

Διαφήμιση