Αρχική Καταστροφές Κεφαλονιά: σχέδιο Δευκαλίων για τις φυσικές καταστροφές μετά τον νέο σεισμό

Κεφαλονιά: σχέδιο Δευκαλίων για τις φυσικές καταστροφές μετά τον νέο σεισμό

0
Διαφήμιση

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί στην Κεφαλονιά ο νέος ισχυρός σεισμός των 5,7 βαθμών. Ήδη ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Δευκαλίων» που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ενώ στο νησί μεταβαίνουν τρεις υπουργοί, Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συντονίσουν την καταγραφή των ζημιών και αποκατάστασης των προβλημάτων.

 Στο νησί μεταβαίνει και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο οποίος θα εγκατασταθεί στο νησί, ενώ σύσκεψη για την Κεφαλονιά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πραγματοποιείται στο υπουργείο Υποδομών, υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας, Δ.Αβραμόπουλος, έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Δευκαλίων» που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον οποίο ενημερώνει για την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Ν.Δένδιας έδωσε εντολή να μεταβεί στην Κεφαλονιά και ομάδα 8 πυροσβεστών από την 6η ΕΜΑΚ.
Κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας θα βρεθεί στο νησί, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση των σχολικών κτιρίων που έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Νέα δεδομένα

Πάντως, μετά τον νέο ισχυρό σεισμό, αναμένεται να γίνουν εκ νέου έλεγχοι στα σχολικά κτίρια και ο προγραμματισμός είναι τα μαθήματα να ξεκινήσουν πάλι την Τετάρτη.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα.
Στις 5:16 ακολούθησε μία ακόμη ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Zημιές


Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στην πόλη του Ληξουρίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Δέκα άτομα με ελαφρά τραύματα -κυρίως από πτώσεις αντικειμένων- μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Πρόβλημα υπάρχει και με την παροχή ρεύματος στο Ληξούρι.

Ο δρόμος Αργοστολίου-Ληξουρίου άνοιξε προκειμένου να εξυπηρετήσει μόνο έκτακτες ανάγκες, καθώς η προσέγγιση στο λιμάνι του Ληξουρίου παραμένει αδύνατη.

Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στον επαρχιακό δρόμο Αργοστολίου-Ληξουρίου.
Όσο αφορά το λιμάνι του Ληξουρίου, δυο μηχανικοί του δήμου Κεφαλονιάς βρίσκονται αυτή την στιγμή στον χώρο του λιμένα, ώστε να βρουν σημείο που να μπορεί να αγκυροβόληση το καράβι που εκτελεί το δρομολόγιο Αργοστολίου-Ληξουρίου.

Οι άνεμοι που πνέουν στον θαλάσσιο χώρο, μεταξύ των δύο περιοχών της Κεφαλονιάς, απαγορεύουν τον απόπλου των καραβιών, καθώς φτάνουν τα 9 μποφόρ.

 

Διαφήμιση