Αρχική Καταστροφές Κεφαλονιά: κυβερνητική σύσκεψη- χιλιάδες κάτοικοι πέρασαν άλλη μια δύσκολη νύχτα

Κεφαλονιά: κυβερνητική σύσκεψη- χιλιάδες κάτοικοι πέρασαν άλλη μια δύσκολη νύχτα

0
Διαφήμιση

Με τη σεισμική δραστηριότητα στο νησί να συνεχίζεται, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς πέρασαν άλλη μια δύσκολη νύχτα σε πλοία, αυτοκίνητα και γυμναστήρια, ενώ σήμερα αναμένεται ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καταστροφή. Στο νησί μεταβαίνει το μεσημέρι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

 Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να κοιμηθούν στις σκηνές. Έως το βράδυ είχαν γίνει 250 νέες αυτοψίες σε κτίρια στο Ληξούρι, με το ποσοστό των κτισμάτων που χρειάζονται επισκευές να ανέρχεται πλέον στο 55%.

Με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση οι σεισμόπληκτοι θα δικαιούνται διετή επιδότηση από 200 έως 400 ευρώ στο ενοίκιο που θα καταβάλουν, ανάλογα με τις οικογενειακές τους ανάγκες.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης

Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να ζητήσει η Ελλάδα βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών σε σπίτια και υποδομές του νησιού.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε πως κανένας υπουργός δεν πάει για «πασαρέλα» στην Κεφαλονιά, άλλα όλοι πάνε για να δώσουν επί τόπου οδηγίες στις υπηρεσίες του τομέα τους, ενώ ανέφερε πως τον γενικό συντονισμό έχει αναλάβει ο Στράτος Σιμόπουλος.

Ένα ακόμη πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στην Κεφαλονιά μεταφέροντας βαριά μηχανήματα για την αποκατάσταση των υποδομών, αλλά και εξοπλισμό για τα πρόχειρα καταλύματα των πληγέντων. 

Την ίδια στιγμή, το αρματαγωγό «Χίος» είναι αγκυροβολημένο στο Αργοστόλι και διαθέτει 250 κλίνες και δύο κουζίνες προκειμένου να δοθεί τροφή και στέγη σε πληγέντες από τον σεισμό.
Στο κλειστό γυμναστήριο του Ληξουρίου ηλικιωμένοι κάτοικοι της πόλης βρίσκουν προσωρινά ένα σημείο να ζεσταθούν, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν μετατρέψει σε κρεβάτι, στρώματα γυμναστικής. 
Ο στρατός έστησε επίσης 50 σκηνές στο γήπεδο της πόλης και έχει δυνατότητα αν παραστεί ανάγκη να στήσει άλλες 150.

Η Εκκλησία συνδράμει το συσσίτιο που οργανώνεται για τους σεισμόπληκτους, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που επισκέφθηκε το νησί, δήλωσε ότι θα γίνει «ένα κεντρικό συσσίτιο» και εκτιμήθηκε ότι θα χρειαστούν περίπου 500 μερίδες φαγητό την ημέρα.

Σε ισχύ το σχέδιο «Δευκαλίων» του υπουργείου Αμυνας, το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δευκαλίων, μεταγωγικό C-130 έφτασε στην Κεφαλονιά τα ξημερώματα με 200 σκηνές και 1.000 υπνόσακους.

Διαφήμιση