Αρχική Ειδήσεις Η μεγάλη όσο και άγνωστη έως σήμερα μετανάστευση του ανθρώπου στην Αφρική

Η μεγάλη όσο και άγνωστη έως σήμερα μετανάστευση του ανθρώπου στην Αφρική

0
Διαφήμιση

Πρόκειται για μια εντελώς απροσδόκητη επιστροφή. Πριν από 65.000 χρόνια συνέβη ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα για στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και αυτό δεν ήταν άλλο από την έξοδο Homo sapiens από το λίκνο της Αφρικής. Αυτό που δεν ξέραμε έως σήμερα όμως, είναι ότι η διαδρομή αυτή ήταν αντιστρέψιμη. Γενετική μελέτη αποκαλύπτει ένα κύμα μεταγενέστερης μετανάστευσης που οδήγησε κατοίκους της Ευρασίας μέχρι το νοτιότερο άκρο της Αφρικής πριν από 3.000 χρόνια.

Σύμφωνα με την βασική θεωρία της παλαιοανθρωπολογίας, ο σύγχρονος άνθρωπος Homo sapiens εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από 150 με 200 χιλιάδες χρόνια για να επεκταθεί στην συνέχεια στη Μέση Ανατολή και στον υπόλοιπο κόσμο πριν από 125 με 60 χιλιάδες χρόνια.
Δεδομένου ότι οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι ήλθαν μόλις πρόσφατα σε επαφή με τη νότια Αφρική, κανείς δεν θα περίμενε να ανακαλύψει ευρωπαϊκά γονίδια σε νοτιοαφρικανικές φυλές.
Αυτό, όμως, είναι το βασικό εύρημα της τελευταίας μελέτης
που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις σε 32 άτομα από τις φυλές Κόιζαν της νοτίου Αφρικής, οι οποίες πιστεύεται ότι έζησαν απομονωμένες από την υπόλοιπη ανθρωπότητα για χιλιάδες χρόνια.
Οι αναλύσεις αποκάλυψαν περιοχές του DNA που ταίριαζαν περισσότερο με κατοίκους της σημερινής νότιας Ευρώπης, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, παρά με άλλους αφρικανικούς λαούς. Το ποσοστό του ευρασιατικού DNA έφτανε σε ορισμένες περιπτώσεις το 50%.
Σε συνδυασμό με προηγούμενα αρχαιολογικά και γενετικά ευρήματα, τα νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι άνθρωποι ευρασιατικής καταγωγής έφτασαν στην Αφρική πριν από 3.000 χρόνια και διασταυρώθηκαν με τους προγόνους των Κόιζαν πριν από 1800 με 900 χρόνια.
Το γεγονός πάντως ότι η μελέτη ανίχνευσε DNA που ταιριάζει με τους σημερινούς Ιταλούς και Ισπανούς δεν σημαίνει ότι η μετανάστευση πίσω στην Αφρική ξεκίνησε στη νότια Ευρώπη: Οι Νοτιοευρωπαίοι πιστεύεται ότι κατάγονται από τη Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται σε μικρότερη απόσταση από την Αφρική και είναι ο πιθανότερος τόπος αναχώρησης για τους μετανάστες.
Εκτός όμως από ευρασιατικό DNA, η μελέτη αναγνώρισε και γενετικές αλληλουχίες που προέρχονται από τον άνθρωποι του Νεάντερταλ, ο οποίος πιστεύεται ότι διασταυρώθηκε με το σύγχρονο άνθρωπο στην περιοχή της Ευρώπης, πριν από περίπου 45.000 χρόνια.
Όπως φαίνεται, το κύμα μετανάστευσης πίσω στο λίκνο της Αφρικής μετέφερε στην ήπειρο γονίδια των Homo sapiens της Ευρασίας και των Homo neanderthalensis της Ευρώπης.

 

Πηγή: Newscientist

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜανιάτης: Συγκροτείται με υπουργική απόφαση η Επιτροπή «Φύση 2000»
Επόμενο άρθροΥΠΕΚΑ: κανόνες για την προσέγγιση μεταξύ αρκούδων και ανθρώπων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ