Αρχική Καταστροφές Γιατί πεθαίνουν τα πλατάνια- κίνδυνος μεγάλης οικολογικής καταστροφής

Γιατί πεθαίνουν τα πλατάνια- κίνδυνος μεγάλης οικολογικής καταστροφής

0
Διαφήμιση
 Άμεσα μέτρα για να μην οδηγηθούμε σε  μια τεράστια οικολογική καταστροφή ζητούν οι αρμόδιοι φορείς σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία με αφορμή την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους που πλήττει τα πλατάνια της χώρας.

 
«Η προστασία των πλατάνων είναι στα χέρια όλων μας», είναι το μήνυμα που στάλθηκε από την ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που οργάνωσε στα Ιωάννινα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Παράρτημα Ηπείρου-Νήσων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Σημαντικά στοιχεία για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους στα πλατάνια της Ηπείρου, τις αιτίες εξάπλωσής του, αλλά και τα μέτρα πρόληψης παρουσίασε ο καθηγητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Παναγιώτης Τσόπελας. Ο καθηγητής τόνισε, «πως αν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα καταστολής και πρόληψης θα οδηγηθούμε σε τεράστια οικολογική καταστροφή». Το πρόβλημα της θανατηφόρου νόσου των πλατάνων στην Ήπειρο, εμφανίστηκε από το 2010 και σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, στον ποταμό Καλαμά υπάρχουν χιλιάδες νεκρά δένδρα , ενώ εστίες μεταχρωματικού έλκους έχουν εντοπιστεί και σε κάποιες περιοχές δίπλα στην Εγνατία Οδό.
Η ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2003 στην Πελοπόννησο και μεταφέρθηκε εκεί από την Ιταλία. Η μεταφορά της ασθένειας, γίνεται κυρίως μέσων των διαφόρων μηχανημάτων σκαπτικών η κοπτικών.
Η Γενική Γραμματέας, ζήτησε επαγρύπνηση, προκειμένου να μην εξαπλωθεί στην Δυτική Μακεδονία, η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, που απειλεί με εξαφάνιση τα φυσικά οικοσυστήματα των πλατάνων . Η κ. Ευταξά, προανήγγειλε την πρωτοβουλία, να αναλάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μέσω των δασικών της υπηρεσιών , την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων στην «αναχαίτιση» της ασθένειας, είτε πρόκειται για ΟΤΕ, ΔΕΗ, είτε για εργοληπτικές επιχειρήσεις. που εκτελούν έργα σε οικοσυστήματα πλατάνων.
 
«Με τη σημερινή εκδήλωση, θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε κοινωνούς όλους τους εμπλεκόμενους και όλους τους πολίτες, στην προσπάθεια που καταβάλουμε με τις δασικές υπηρεσίες, να αναχαιτίσουμε την ασθένεια που απειλεί όχι μόνο το φυσικό μας περιβάλλον, αλλά και το οικιστικό και ανθρωπογενές» υπογράμμισε σε δηλώσεις της, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά . Επίσης υπογράμμισε, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση, παρά την κρίση κρατούν αρκετά ψηλά την ατζέντα της προστασίας του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας που προωθούν.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΆκρως ενθαρρυντικά μηνύματα από την νέα κυτταρική θεραπεία κατά της λευχαιμίας
Επόμενο άρθροΒρέθηκε ανθρώπινο βακτήριο να έχει μεταπηδήσει σε….φυτά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ