Αρχική Ειδήσεις Ε.Ε.: ένα βήμα πιο κοντά σε κοινές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για...

Ε.Ε.: ένα βήμα πιο κοντά σε κοινές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για 15 χώρες-μέλη

0
Διαφήμιση

Στον μεγαλύτερο μετασχηματισμό μετά την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας προχωρούν 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διασυνδέουν σήμερα τις αγορές τους σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Για πρώτη φορά οι διαχειριστές των δικτύων και τα χρηματιστήρια ενέργειας προχωρούν σε κοινή δημοπρασία προκειμένου να καθορίσουν τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος της επόμενης ημέρας στις χώρες που συμμετέχουν και στις οποίες αντιστοιχεί η παραγωγή του 75% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

Η κίνηση αποσκοπεί στην εξομάλυνση των διαφορών στις τιμές μεταξύ των χωρών, μέσω του καλύτερου ελέγχου των διασυνοριακών ροών, ανακοίνωσε η Ένωση Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (Cooperation of Energy Regulators, ACER) την 30ή Ιανουαρίου.

Η διαδικασία αυτή, που είναι γνωστή ως διασύνδεση της αγοράς, αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα στην ώθηση ενοποίησης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος του 2014 στην ΕΕ των 28 χωρών, η οποία εξανάγκασε τις εταιρείες ενέργειας να εκτεθούν στον ανταγωνισμό τη δεκαετία του ’90.

Η σύνδεση της προσφοράς με τη ζήτηση μέσω του εμπορίου μπορεί να εξοικονομήσει 4 δισ. ευρώ στους καταναλωτές ετησίως, επιτρέποντας την αποτελεσματική ροή του ρεύματος στις αγορές που το έχουν περισσότερο ανάγκη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διασύνδεση της αγοράς ενέργειας θα συνδέει την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Σουηδία και τη Βρετανία, εξαιρουμένης της Βόρειας Ιρλανδίας, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου Nord Pool Spot με έδρα το Όσλο.

Η σύνδεση των αγορών ενέργειας στην Ευρώπη άρχισε τον Νοέμβριο του 2006, όταν η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία ενοποίησαν τη δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας. Η Γερμανία και το Λουξεμβούργο προστέθηκαν τον Νοέμβριο του 2010.

Πριν από τη διασύνδεση, οι έμποροι που πωλούσαν ενέργεια σε μία άλλη χώρα έπρεπε να αγοράσουν από πριν τη δυνατότητα παροχής ρεύματος και στη συνέχεια να κάνουν ξεχωριστή συναλλαγή σε άλλο χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε διπλό κίνδυνο όσον αφορά τις τιμές.

Το σχέδιο αποτελεί μέρος του τρίτου πακέτου της ΕΕ που στοχεύει να άρει τα εθνικά εμπόδια στο εμπόριο ρεύματος και φυσικού αερίου και να μειώσει τα κόστη ενέργειας.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές αυξήθηκαν κατά 26% στην 5ετία έως το 2012, στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2007, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠΟΥ: έξαρση των κρουσμάτων καρκίνου έως το 2035
Επόμενο άρθροΨυχικά νοσήματα: ομάδα υψηλού κινδύνου αποτελούν οι εξαρτημένοι με τις ηλεκτρονικές συσκευές έφηβοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ