Αρχική Ειδήσεις Άγνωστος πληθυσμός χιμπατζήδων στην Αφρική τρέφεται με λεοπαρδάλεις (video)

Άγνωστος πληθυσμός χιμπατζήδων στην Αφρική τρέφεται με λεοπαρδάλεις (video)

0
Διαφήμιση

Τον μεγαλύτερο πληθυσμό χιμπατζήδων στην Αφρική, που αριθμεί ίσως και δεκάδες χιλιάδες άτομα, ανακάλυψαν ερευνητές σε μια από τις «τελευταίες παρθένες εκτάσεις της Αφρικής», το δύσβατο και επικίνδυνο δάσος Μπίλι-Ουέλε στα βόρεια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Όπως αναφέρει η Guardian, είναι μια από τις τελευταίες «μεγα-κοινότητες» χιμπατζήδων, με ξεχωριστές συνήθειες και έθιμα. Οι χιμπατζήδες του Μπίλι-Ουέλε είχαν γίνει για πρώτη φορά αντιληπτοί το 2007, όμως η τελευταία έρευνα, αποκαλύπτει την ύπαρξη της τελευταίας ίσως μεγα-κοινότητας του στενότερου συγγενή μας.

Οι βιντεοκάμερες με ανιχνευτή κίνησης που αφέθηκαν να λειτουργούν στο δάσος για οκτώ μήνες δεν κατέγραψαν ούτε έναν άνθρωπο. Αποκάλυψαν όμως μεγάλες κοινότητες του ανατολικού χιμπατζή Pan troglodytes schweinfurthii, ενός υποείδος του κοινού χιμπατζή που ζει στην κεντρική Αφρική.

Οι χιμπατζήδες του Μπίλι-Ουέλε είναι ασυνήθιστα μεγαλόσωμοι και φτιάχνουν φωλιές στο έδαφος πολύ συχνότερα από ότι άλλοι πληθυσμοί. Έχουν επίσης αναπτύξει προτίμηση για το κρέας γιγάντιων αφρικανικών σαλιγκαριών, τα οποία σπάνε πάνω σε βράχους και κλαδιά, και βρέθηκαν να τρώνε ακόμα και κρέας λεοπάρδαλης.

Τα βίντεο των ερευνητών, τα οποία αναρτήθηκαν στο YouTube από το Eρευνητικό Ίδρυμα Λουκούρου με το οποίο συνεργάζονται οι ερευνητές, δείχνουν επίσης αρσενικούς χιμπατζήδες να περιπολούν γύρω από την επικράτειά τους, και θηλυκά που μαθαίνουν στα μικρά τους πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία.

Οι ερευνητές διήνυσαν με τα πόδια χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα στη δύσβατη ζούγκλα, έκτασης 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ήρθαν αντιμέτωποι με ένοπλους αντάρτες και ομάδες λαθροθηρών, οι οποίοι μάλιστα πυρπόλησαν τον καταυλισμό της αποστολής.

Οι χιμπατζήδες του Μπίλι-Ουέλε φαίνεται ότι επιζούσαν ανενόχλητοι ως τώρα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους δασόβιους ελέφαντες της περιοχής, των οποίων ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί στο μισό. Είναι μια ευρύτερη τάση στην περιοχή της δυτικής Αφρικής, όπου οι λαθροθήρες εξόντωσαν σε μια δεκαετία τα δύο τρίτα των δασόβιων ελεφάντων.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biological Conservation.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here