Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΚΑ: το 85% των νοικοκυριών κερδίζει από τις εκπτώσεις στο ρεύμα

ΥΠΕΚΑ: το 85% των νοικοκυριών κερδίζει από τις εκπτώσεις στο ρεύμα

0
Διαφήμιση

Το μέτρο της έκπτωσης στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζεται στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αφορά πάνω από το 85% των νοικοκυριών εκτιμά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ.

 Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, 4,5 εκατ. νοικοκυριά έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από 2000 κιλοβατώρες, που είναι το όριο που έχει θεσπιστεί προκειμένου να ισχύει η έκπτωση. Στην πράξη εκτιμάται ότι, αν εξαιρεθούν οι περιοχές (πχ νησιά) όπου δεν αντιμετωπίζεται πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης οι δικαιούχοι κυμαίνονται σε 2,5 εκατ. νοικοκυριά.

Όπως προβλέπει ΚΥΑ, σε περίπτωση έκδοσης ανακοίνωσης κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων από εστίες καύσης, παρέχεται έκπτωση στο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας ίση με το 70% του οικιακού τιμολογίου για την αντίστοιχη περιοχή, σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 kWh για αριθμό ημερών ίσο με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων. Το κόστος που προκύπτει από την έκπτωση αυτή θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η έκπτωση του 70% εφαρμόζεται στο ανταγωνιστικό μέρος του τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στο σύνολο των χρεώσεων για το ρεύμα (που περιλαμβάνει και τις χρεώσεις για τα δίκτυα κλπ) η έκπτωση διαμορφώνεται κοντά στο 50%. Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με δωρεάν λειτουργία ενός κλιματιστικού επί 7 ώρες και η λογική με την οποία θεσπίστηκε το μέτρο είναι η στροφή των νοικοκυριών από τα τζάκια στα ηλεκτρικά μέσα θέρμανσης προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση που ήδη ισχύει, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), που κατοικούν στην περιοχή εφαρμογής των μέτρων και για διπλάσιο αριθμό ημερών, η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του ΚΟΤ είναι μηδενική. Εξάλλου, ήδη παρέχεται αντίστοιχη έκπτωση 70% στις προνοιακές δομές των δήμων, των περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Επανασύνδεση

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επανασύνδεσης φτωχών νοικοκυριών που για διάφορους λόγους δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ. Συνολικά έχουν επανασυνδεθεί 5.124 νοικοκυριά, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές επιτροπές σε 173 δήμους στις οποίες εξακολουθούν να υποβάλλονται αιτήματα επανασύνδεσης με ρυθμό 100-120 την ημέρα.

Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στον τομέα ενέργειας και περιβάλλοντος περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με συγκράτηση του ενεργειακού κόστους αλλά και η συνέχιση της ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου. Στις 22 Ιανουαρίου η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την πολιτική ενέργειας και περιβάλλοντος ως το 2030. Σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο θα τεθούν επίσης οι δυνατότητες ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ από εναλλακτικές πηγές και οδεύσεις (Νότιος Διάδρομος φυσικού αερίου, αγωγός ΤΑΡ κλπ), η προοπτική τροφοδοσίας της ΕΕ από τα κοιτάσματα της νοτιανατολικής Μεσογείου καθώς και οι εξελίξεις αναφορικά με τη διερεύνηση του ελληνικού υπεδάφους.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈρευνα: οι οδηγοί απλά δεν οδηγούν…
Επόμενο άρθροΠολική δίνη: ένα ακραίο φαινόμενο που μπορεί να γίνει συχνότερο λόγω κλιματικής αλλαγής