Αρχική Υγεία - Διατροφή «Χτυπάει» 1 εκατομμύριο γυναίκες ετησίως ο καρκίνος του μαστού!

«Χτυπάει» 1 εκατομμύριο γυναίκες ετησίως ο καρκίνος του μαστού!

0
Διαφήμιση

Την πιο συχνή νεοπλασματική ασθένεια των γυναικών αποτελεί σήμερα ο καρκίνος του μαστού, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Η νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 45 – 60 ετών, ενώ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα, υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα προσβληθεί από αυτήν σε κάποια φάση της ζωής της!

Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού το χρόνο. Σε ό,τι αφορά τη διάγνωση, στην Ευρώπη το 60% των κρουσμάτων διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 5%. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πόσο ελλιπής είναι η σχετική ενημέρωση μεταξύ των Ελληνίδων.

Ωστόσο, χάρη στη σύγχρονη επιστημονική έρευνα, στο «οπλοστάσιο» των ειδικών προστίθενται συνεχώς νέες τεχνικές για την καταπολέμηση της νόσου, όπως οι APBI και IMRT για την ακτινοβόληση του μαστού, οι οποίες εξασφαλίζουν μεγάλη ακρίβεια, λιγότερες παρενέργειες και ολοκληρώνονται σε πολύ σύντομο χρόνο. Επιπλέον, η φαρμακευτική «φαρέτρα» των ιατρών εμπλουτίζεται με νέα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των οστικών μεταστάσεων, ενώ και οι νέοι ορμονικοί χειρισμοί εξασφαλίζουν προστασία των ασθενών από υποτροπές για πολλά χρόνια.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Καρκίνος του Μαστού 2014 – τι άλλαξε, τι αλλάζει», το οποίο διοργανώθηκε από τη Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», τη Δ’ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», και το Ελληνικό Κολλέγιο Μαιευτικής Γυναικολογίας στις 17-18 Ιανουαρίου 2014 στο ξενοδοχείο RoyalOlympic και στις 19 Ιανουαρίου 2014 στο Νοσοκομείο Metropolitan.

Στο Συνέδριο προέδρευσαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ’ Χειρουργική Κλινική, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» κύριος Νικόλαος Αρκαδόπουλος και η Διευθύντρια Χειρουργός Μαστού του Νοσοκομείου «Metropolitan», PhDFEBS (onBreastSurgery), Πανεπιστημιακός Υπότροφος, Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» κυρία Φιορίτα Πουλακάκη.

Κατά τη διάρκεια των δυο εκδηλώσεων, διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου της Χειρουργικής, Ογκολογίας, Ακτινοθεραπείας, Γυναικολογίας, Πλαστικής Χειρουργικής και Γενετικής αναφέρθηκαν στις νεώτερες εξελίξεις του Καρκίνου του Μαστού καθώς και στα συμπεράσματα από τα πρόσφατα μεγάλα διεθνή συνέδρια για τον Καρκίνο του Μαστού.

Στην εναρκτήρια ομιλία του Καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής κ. Ι. Τούντα με θέμα «Πρόληψη του καρκίνου σε συνθήκες οικονομικής κρίσης», τονίστηκαν οι αλλαγές στις   συμπεριφορές υγείας που επέφερε η οικονομική κρίση και τονίστηκε ότι ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί πρωταρχική αιτία θνησιμότητας και η επίπτωσή του αυξάνεται συνεχώς. Ο ομιλητής επισήμανε ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά 15%.

Διαφήμιση