Αρχική Ειδήσεις Χωρίς ενεργειακή θωράκιση η πλειοψηφία των κτιρίων στη χώρα – τι δείχνουν...

Χωρίς ενεργειακή θωράκιση η πλειοψηφία των κτιρίων στη χώρα – τι δείχνουν τα στατιστικά

0
Διαφήμιση

Σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της χώρας διαπιστώνει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, βάσει των στατιστικών από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών ετών από την εφαρμογή του θεσμού των ενεργειακών επιθεωρήσεων δόθηκαν στοιχεία και για το μητρώο των ενεργειακών επιθεωρητών.

 Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από την έναρξη εφαρμογής του θεσμού μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί συνολικά περισσότερα από 509.000 ΠΕΑ. Αναλυτικά:

– το έτος 2011 εκδόθηκαν 60.640,

– το 2012 219.804 και

– το έτος 2013 226.077 ΠΕΑ και

– έως τις 9 Ιανουαρίου 2014 2.501.

 Τα εκδοθέντα ΠΕΑ αφορούν σε ποσοστό 79% κτίρια που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1950-2009, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό, 65,5%, αφορά σε κτίρια – κυρίως διαμερίσματα – που επρόκειτο να μισθωθούν. Παράλληλα, παρατηρείται ότι, ο αριθμός των ΠΕΑ με λόγο έκδοσης «Πρώτη Ενεργειακή Επιθεώρηση» για το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» έχει αυξηθεί το 2013 συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.

Με βάση τα στοιχεία, σημειώνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό κτιρίων βρίσκεται στη χαμηλότερη ενεργειακή κλάση (Η) και αφορά σε κτίρια χωρίς θερμομόνωση και με παλαιά και μη αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης.

Τα περισσότερα ΠΕΑ έχουν εκδοθεί στη νομαρχία Αθηνών σε ποσοστό 30,77%, ενώ ακολουθούν ο νομός Θεσσαλονίκης 12%, η νομαρχία Πειραιώς 4,7% και η νομαρχία Ανατολικής Αττικής 4,3%.

Μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, γραφεία και καταστήματα καλύπτουν το 85% των χρήσεων ακινήτων για τα οποία έχει εκδοθεί ΠΕΑ, ενώ από τα στοιχεία για τη μέση κατανάλωση των κτιρίων ανάλογα με τη χρήση, την κλιματική ζώνη και το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας κτιρίων ανά Κλιματική Ζώνη αναδεικνύεται το τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Επιπλέον, μέχρι σήμερα 10.221 ενεργειακοί επιθεωρητές έχουν αποκτήσει δικαιώματα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων, 1.763 δικαιώματα διενέργειας επιθεωρήσεων συστημάτων θέρμανσης και 1.347 ενεργειακοί επιθεωρητές έχουν αποκτήσει δικαιώματα διενέργειας επιθεωρήσεων συστημάτων κλιματισμού.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμμένων ενεργειακών επιθεωρητών, σε ποσοστό της τάξης του 53,86%, έχουν έδρα την Περιφέρεια Αττικής σε ποσοστό 34,75% και ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 19,11%. Σημειώνεται ότι οι επιθεωρητές έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν επιθεωρήσεις σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως της έδρας που έχουν δηλώσει.

Τέλος, η χρησιμότητα του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης και της ενεργειακής επιθεώρησης γενικότερα, τονίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, καθώς όπως είπε: «αποτυπώνουν την ενεργειακή κατάσταση κάθε ακινήτου, προάγουν τον ανταγωνισμό και εξορθολογίζουν την αγορά ακινήτων». 

Διαφήμιση