Αρχική Ειδήσεις Έρευνα: η χρήση κλιματιστικού φθηνότερη από το τζάκι

Έρευνα: η χρήση κλιματιστικού φθηνότερη από το τζάκι

0
Διαφήμιση

Ποιος θα το πίστευε ότι κάποτε θα ανατρέπονταν τα δεδομένα που έχουμε για την αναλογία οικονομικού κόστους από τη χρήση τζακιού σε σχέση με τη λειτουργία ενός κλιματιστικού και ότι το τελευταίο θα ήταν προσφορότερο για τη τσέπη του καταναλωτή. Και όμως, με το μέτρο της έκπτωσης στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζεται στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (αιθαλομίχλης) αυτό κατέστη δυνατόν.

 Αυτό δείχνουν, τουλάχιστον, τα στοιχεία τριών μελετών που συντάχθηκαν από το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ και οι οποίες συγκεντρώνουν τεχνο-οικονομικούς υπολογισμούς σχετικά με το κόστος θέρμανσης κατοικιών ανά τύπο καυσίμου και τεχνολογία καύσης.

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες οι οποίες συγκεντρώνουν τεχνο-οικονομικούς υπολογισμούς σχετικά με το κόστος θέρμανσης κατοικιών ανά τύπο καυσίμου και τεχνολογία καύσης, προκύπτει ότι το κόστος χρήσης ενός τζακιού ανοιχτού τύπου είναι συγκρίσιμο με το κόστος από συστήματα θέρμανσης με ηλεκτρικές αντιστάσεις. Τέτοια συστήματα θέρμανσης είναι οι ηλεκτρικοί λέβητες, θερμοπομποί, αερόθερμα, πάνελ θερμότητας, πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας, καλοριφέρ λαδιού, ηλεκτρικές σόμπες, σόμπες αλογόνου κ.α.

Το κλιματιστικό είναι αντλία θερμότητας αέρος – αέρος, με συγκρίσιμα χαρακτηριστικά με αυτά των αντλιών θερμότητος που περιγράφονται στις παραπάνω αναφερόμενες μελέτες. Ο συντελεστής συμπεριφοράς ή βαθμός απόδοσης ενός μεσαίου κλιματιστικού (12.000BTU) είναι περίπου 2,5 ή ακόμα και μεγαλύτερος (περίπου 3,4) στην περίπτωση που ένα κλιματιστικό ενσωματώνει και τεχνολογία inverter, η οποία δίνοντας τη δυνατότητα να ρυθμίζει την παρεχόμενη ισχύ με βάση την επιθυμητή θερμοκρασία, καταναλώνει περίπου 30% χαμηλότερα από τα συμβατικά κλιματιστικά.

Συνεπώς το κόστος κατανάλωσης ενός μεσαίου κλιματιστικού είναι περίπου 60% φθηνότερο από αυτό ενός τζακιού ανοιχτού τύπου, ανεξάρτητα από την παρεχόμενη έκπτωση. Μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα κλιματιστικό παρέχει θερμική ισχύ περίπου 3,5 kW, ενώ ένα τζάκι περίπου 2 kW, η χρήση του κλιματιστικού είναι εκτός από πιο οικονομική και πιο αποδοτική.

Η μέση χρήση τζακιού εκτιμάται σε:

i. κατανάλωση ξύλου περίπου 4-5 kg ανά ώρα, για 4-5 ώρες την ημέρα, συνολικά περίπου 20 kg την ημέρα.

ii. Ένας τόνος ξύλου κοστίζει περίπου 200 ευρώ, συνεπώς τα 20 kg κοστίζουν 4 ευρώ.

iii. Συνεπώς η χρήση τζακιού κοστίζει περίπου 4 ευρώ την ημέρα ή περίπου 0,8-1 ευρώ την ώρα.

Με την έκπτωση για τις ημέρες αυξημένου ρίσκου αιθαλομίχλης, η χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών μέσων θα κοστίζει σαφώς λιγότερο από τη χρήση τζακιού (με παρεχόμενη θερμικη ισχύ 2 kW).

i. Η χρήση ενός ηλεκτρικού θερμαντικού σώματος (με παρεχόμενη θερμική ισχύ 2 kW και καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ 2 kW) θα είναι δωρεάν για τις πρώτες 2,5 ώρες με την έκπτωση και η επιπλέον χρήση θα κοστίζει περίπου 0,3 ευρώ για κάθε επιπλέον ώρα (συμπεριλαμβάνοντας και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις).

ii. Η χρήση ενός κλιματιστικού (με παρεχόμενη θερμική ισχύ 3,5 kW και καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ 1 kW) θα είναι θα είναι δωρεάν για τις πρώτες 5 ώρες με την έκπτωση και η επιπλέον χρήση θα κοστίζει περίπου 0,15 ευρώ για κάθε επιπλέον ώρα. Επιπλέον, με τη χρήση του κλιματιστικού παρέχεται και καλύτερη θέρμανση στο χώρο.

Παράδειγμα:

Το μέσο νοικοκυριό καταναλώνει ηλεκτρικό ενέργεια 1.400 kWh το τετράμηνο (στοιχεία ΔΕΗ) ή 11.7 kWh την ημέρα (1.400/120 ημέρες). Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις της ΔΕΗ είναι περίπου 0,1 € την kWh – δηλαδή 140 € το τετράμηνο για το μέσο νοικοκυριό. Με την νέα έκπτωση που θα εφαρμοστεί τις ημέρες με αιθαλομίχλη, οι ανταγωνιστικές χρεώσεις της ΔΕΗ θα μειωθούν κατά 70% σε 0,03 € την kWh.

Αυτή η έκπτωση θα επιτρέπει στο μέσο νοικοκυριό να χρησιμοποιήσει δωρεάν (δηλαδή χωρίς επιπλέον χρέωση σε σχέση με τον λογαριασμό που θα πλήρωνε χωρίς την έκπτωση) ένα απλό ηλεκτρικό καλοριφέρ (1 kW) ή ένα κλιματιστικό 12.000 BTU νέας τεχνολογίας, για περίπου 5 ώρες την ημέρα.

Για τις εκτιμήσεις, έχει ληφθεί υπόψη ότι τα σύγχρονα κλιματιστικά με τεχνολογία inverter καταναλώνουν περίπου 30% λιγότερο από τα συμβατικά κλιματιστικά. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει ενδεικτικά παραδείγματα για το πόσες ώρες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ηλεκτρικό αυτό μέσο, για διάφορα μεγέθη κατανάλωσης και είδη θερμαντικών σωμάτων.


Ενδεικτικές περιπτώσεις εφαρμογής έκπτωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε περιόδους αιθαλομίχλης

Μέσος όρος κατανάλωσης kWh/4-μηνo

800

1200

1400

1600

2000

Μέσος όρος κατανάλωσης kWh/ημέρα

6,7

10,0

11,7

13,3

16,7

Έκπτωση κατανάλωσης kWh

2,7

4,4

5,1

5,9

7

 
 

Ηλεκτρική ισχύς

Θερμική ισχύς*

Ισοδύναμες ώρες δωρεάν χρήσης

Θερμαντικό ηλεκτρικό σώμα (1kW)

1kW

1kW

2,7

4,4

5,1

5,9

7

Θερμαντικό ηλεκτρικό σώμα (2kW)

2kW

2kW

1,35

2,2

2,55

2,95

3,5

Κλιματιστικό (9000 BTU/h)

1,1 kW

2,6 kW

2,6

4,2

4,8

5,6

6,6

Κλιματιστικό (12000 BTU/h)

1,4 kW

3,5 kW

1,9

3,1

3,6

4,2

5,0

Κλιματιστικό (12000 BTU/h) με τεχνολογία inverter

1 kW

3,5 kW

2,6

4,3

4,9

5,7

6,8

* Η χρήση ανοιχτού τζακιού προσφέρει θερμική ισχύ περίπου 2 kW.

                                      

Για περισσότερες πληροφορίες περί των μελετών:

ΕΜΠ& ΕΚΕΤΑ, “∆είκτες εκποµπών ανά τύπο καυσίµου & τεχνολογία θέρμανσης” Μάρτιος 2013  http://www.lsbtp.mech.ntua.gr/sites/default/files/Emission%20Indicators%20NTUA.pdf

ΕΜΠ & ΕΚΕΤΑ, “Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες”, Νοέμβριος 2013  http://www.lsbtp.mech.ntua.gr/sites/default/files/Calculations_NTUA_Nov_2013.pdf

ΕΜΠ & ΕΚΕΤΑ, “Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες”, Ιανουάριος 2013

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔεινόσαυροι της αραβικής χερσονήσου ταξινομούνται για πρώτη φορά
Επόμενο άρθροΚάπνισμα: τα …σκήπτρα κρατούν οι Ελληνίδες – τι δείχνει διεθνής έρευνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ