Αρχική Ελληνικά Προϊόντα «Σπάσαμε» το όριο των 100 καταχωρημένων ελληνικών προϊόντων (ΠΟΠ)

«Σπάσαμε» το όριο των 100 καταχωρημένων ελληνικών προϊόντων (ΠΟΠ)

0
Διαφήμιση

Η χώρα μας κατάφερε να ξεπεράσει το «φράγμα» των 100 προιόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), καταλαμβάνοντας την 5η θέση στο μητρώο των προστατευόμενων προϊόντων της ΕΕ! Μάλιστα, η ταχύτητα με την οποία κατοχυρώνει τα προϊόντα της είναι σε τέτοιο βαθμό που πριν προλάβουμε να γιορτάσουμε το 100ό προϊόν, δηλαδή το λάδι της Μεσσαράς της Κρήτης, καταχωρήθηκε ήδη το 101ο και αυτό είναι το ντοματάκι της Σαντορίνης.

Τα παραπάνω αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης απευθυνόμενος χαιρετισμό σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ελληνικών προϊόντων καταχωρημένων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, που διοργάνωσε σε συνεργασία με αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα.

«Ο αγροτροφικός τομέας της Ευρώπης είναι πολύ σημαντικός. Εξάγουμε προϊόντα αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και ουσιαστικά, όσον αφορά στις εξαγωγές μας, υποκαθιστά τη βιομηχανία και παράγει θέσεις εργασίας. Τα μισά αυτών των προϊόντων εξαγωγής, είναι προϊόντα ποιότητας με Γεωγραφική Ένδειξη», είπε ο επίτροπος Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης Ντάτσιαν Τσιόλος, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή πρότεινε στο Ευρωκοινοβούλιο ένα νέο κανονισμό για την προώθηση των προϊόντων αυτών, αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τον προϋπολογισμό προώθησης του αγροδιατροφικού τομέα στα 200 εκατ. ευρώ έως το 2020, από 60 εκατ. ευρώ.

Ο κατάλογος με τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης έχει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, με το ποσοστό συμμετοχής τους να φτάνει το 2012 στο 14%, από 8% το 2008, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό της η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων & Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, χαρακτηρίζοντας εθνικής σημασίας την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Η κ. Δαμανάκη γνωστοποίησε πως οι πωλήσεις προϊόντων με ονομασία προέλευσης ή άλλες ενδείξεις στην Ευρώπη, έφτασαν στα 15,8 δισ. ευρώ, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από αυτή την πίτα, και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται να καταχωρηθούν προϊόντα από τη θάλασσα, όπως το συμιακό γαριδάκι, η σαρδέλα Καλλονής, ο τόνος Αλοννήσου ή το γαριδάκι Θερμαϊκού.

Τέλος ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης ανέφερε πως στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, η ελληνική προεδρία έχει θέσει ως βασικό θέμα συζήτησης πώς μπορεί, πέρα από το σύστημα των ΠΟΠ και των ΠΓΕ, να κατοχυρωθεί ένα ευρωπαϊκό σήμα, «μία μπράντα ευρωπαϊκή, η οποία θ’ ανήκει στην Ευρώπη και θα σφραγίζει όλα τα προϊόντα που εμείς κατοχυρώνουμε ως ΠΟΠ και ΠΓΕ».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπιστολή – καταπέλτης της WWF για τα μέτρα κατά της αιθαλομίχλης
Επόμενο άρθροΚίνδυνος για την Νότια Ευρώπη και την Ελλάδα από τις ξηρασίες που έρχονται