Αρχική Ειδήσεις Οι προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας για περιβάλλον

Οι προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας για περιβάλλον

0
Διαφήμιση

Η «πράσινη» ανάπτυξη και η εξοικονόμηση πόρων, η εξασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου περιβαλλοντικής προστασίας με την ενσωμάτωση περιβαλλοντικής οπτικής στις τομεακές πολιτικές, οι πολιτικές και η νομοθεσία που στοχεύουν στην πρόνοια και στο σεβασμό της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», όπως επίσης και η βελτίωση της δημόσιας υγείας με την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες της Ελληνικής προεδρίας στο Περιβάλλον. Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων για το Περιβάλλον, τόσο στο Κολλέγιο των Επιτρόπων όσο και κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ξένων δημοσιογράφων στο Ζάππειο.

Μεταξύ άλλων οι κυριότερες δράσεις θα είναι:

  1. Η θαλάσσια πολιτική της ΕΕ, η ελληνική προεδρία φιλοδοξεί να αναλάβει σημαντική δράση στον ανασχεδιασμό της με ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2014.
  2. Το ειδικό μέρος του Περιβάλλοντος και της Κλιματικής Αλλαγής, βασικοί στόχοι της προεδρίας, είναι η επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα θέματα της πρότασης που αφορά την αεροπλοΐα, στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και της πρότασης για μεταφορά αποβλήτων.
  3. Η προώθηση θεμάτων που αφορούν την πρόταση για τα ξενικά Χωροκατακτητικά Είδη και την πρόταση για την παρακολούθηση, υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Ναυτιλίας.
  4. Η προσπάθεια προόδου στις προτάσεις για την επικύρωση της δεύτερης δεσμευτικής περιόδου του Πρωτοκόλλου του Κιότο και στο πακέτο προτάσεων για την ποιότητα του αέρα, καθώς και την πρόταση για τις πλαστικές σακούλες.
  5. Στον τομέα της Κλιματικής Αλλαγής, η προώθηση παγκόσμιας συμφωνίας στο Παρίσι το 2015, ενώ στις Βρυξέλλες στις 3 Μαρτίου 2014 θα διεξαχθεί επίσης συνέδριο για το Θαλάσσιο Περιβάλλον.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην προετοιμασία των κοινοτικών θέσεων στην πρώτη ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον τον Ιούνιο του 2014 (Ναϊρόμπι).

Κλείνοντας, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις διεργασίες που θα λάβουν μέρος στις 14-15 Μαΐου 2014, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου που θα έχει ως βασικό θέμα τη Γαλάζια Ανάπτυξη, όπου θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά σε ζητήματα ολοκληρωμένης και αειφόρου ανάπτυξης με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με ισόρροπη διαχείριση και ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών κ.α

Διαφήμιση