Αρχική Καταστροφές «Μάστιγα» οι… κλοπές ανακυκλώσιμων υλικών στη Θεσσαλονίκη

«Μάστιγα» οι… κλοπές ανακυκλώσιμων υλικών στη Θεσσαλονίκη

0
Διαφήμιση

Σοβαρές διαστάσεις έχουν λάβει οι κλοπές ανακυκλώσιμων υλικών στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ, ταυτόχρονα, ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για την εκδήλωση πυρκαγιάς από τις αυτοσχέδιες αποθήκες, σε κατοικημένες περιοχές (υπόγεια ή ημι-ισόγεια) ή σε εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και σπίτια εντός του αστικού ιστού, στις οποίες μεταφέρονται κλεμμένα ανακυκλώσιμα υλικά.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν, στο περιθώριο ημερίδας για το πρόγραμμα “Ανακύκλωση, Τοπική Ανάπτυξη και Απασχόληση στη Θεσσαλονίκη”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου, οι κλοπές στους μπλε κάδους ανακύκλωσης “αγγίζουν” το 10%, γεγονός που σημαίνει ότι, ένας στους δέκα τόνους από τους μπλε κάδους καταλήγει σε παράνομες αποθήκες εντός της πόλης. «φτάσαμε πλέον μέσα από τους μπλε κάδους να συγκεντρώνουμε ανακυκλώσιμα 50-55 τόνους την ημέρα», όμως, «υπολογίσαμε ότι το 10% των ανακυκλώσιμων, φεύγουν μ’ αυτό τον παραβατικό τρόπο (τις κλοπές)», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Πέρα από την παραβατική συμπεριφορά και την άθλια εικόνα να κλέβουν ορισμένοι από τους μπλε κάδους των σκουπιδιών υπάρχει μια σειρά από κινδύνους, όπως η δημιουργία εστιών ρύπανσης, τις οποίες και χαρακτηρίζονται τρώγλες, μέσα στις οποίες αποθηκεύονται και εύφλεκτα υλικά.

“Σκεφτείτε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Μιλάμε για κατοικημένες περιοχές εντός των οποίων αποθηκεύονται ανακυκλώσιμα υλικά σε υπόγεια, ισόγεια, εγκαταλειμμένα σπίτια και οικόπεδα. Ειδικά στην Άνω Πόλη”, περιοχή από την οποία ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, πρόσθεσαν. Ανα σημειωθεί ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες εκδηλώθηκε μια τέτοια πυρκαγιά στην περιοχή της Άνω Πόλης, χωρίς να επεκταθεί, όμως, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί στο επόμενο περιστατικό.

Σε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, την Εισαγγελία και τη Διεύθυνση Υγείας και Υγιεινής, ο δήμος έκανε ήδη πέντε εξορμήσεις σε επιλεγμένες περιοχές για να εντοπίσει τους παραβάτες και τις παράνομες, αυτοσχέδιες αποθήκες στο πολεοδομικό συγκρότημα και θα συνεχίσει την προσπάθεια.

Διαφήμιση