Αρχική Καταστροφές Κεφαλονιά: Σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης το νησί- 45 μετασεισμοί έως 5,1 Ρίχτερ

Κεφαλονιά: Σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης το νησί- 45 μετασεισμοί έως 5,1 Ρίχτερ

0
Διαφήμιση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, μετά την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,8 Ρίχτερ το απόγευμα της Κυριακής. Όλο το βράδυ οι κάτοικοι έζησαν στιγμές αγωνίας καθώς τον κύριο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν τις 4 το απόγευμα της Κυριακής έχουν ακολουθήσει περίπου 45 μετασεισμοί μεγέθους από 3 έως 5,1 Ρίχτερ.

 Μέχρι στιγμής επτά άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά, κυρίως από πτώσεις αντικειμένων. Αναλυτικά:

Η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού έχει αποκατασταθεί, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση στο Ληξούρι που έχει πληγεί και περισσότερο από πλευράς ζημιών.

Κλειστός από κατολισθήσεις είναι ο επαρχιακός δρόμος Ληξουρίου – Αργοστολίου, ενώ κλειστοί είναι και αρκετοί επαρχιακοί ορεινοί δρόμοι.

Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων.

Συντονισμός

Στην Κεφαλλονιά έχει μεταβεί ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ενώ στο νησί βρίσκονται ήδη μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) για τη διενέργεια ελέγχων, αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη σωστικών επιχειρήσεων.

Οι μηχανικοί έχουν ήδη εντοπίσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο με πολλές κατολισθήσεις και τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των πρανών.

Ακόμη, έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού στο κτίριο του ΤΕΙ, όπου εκεί θα βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς των παραπάνω Υπουργείων και όλοι οι υπεύθυνοι που θα συντονίζουν από εκεί όλες τις ενέργειες.

Λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών  καταφτάνει στην Κεφαλονιά το πλοίο Superfast 11, που θα έχει την δυνατότητα να στεγάσει επτακόσια άτομα, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και το Ελευθέριος Βενιζέλος με δυναμικότητα 1.300 κλινών, καθώς πολλοί κάτοικοι δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους.

Μετασεισμοί

Πάντως, το θετικό στοιχείο είναι ότι του κύριου σεισμού ακολούθησαν δεκάδες, εκατοντάδες μικρότεροι σεισμοί και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί.

Το ιστορικό του ‘53

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953, και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Κώστας Μακρόπουλος, τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ώστε να περιμένουμε και εβδομάδα για να αποφανθούμε αν ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς έχουμε το ιστορικό του ‘53».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος δήλωσε, χθες βράδυ, ότι «δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός» και διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται 48 ώρες να κάνουν εκτίμηση καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Όσον αφορά τους μετασεισμούς είπε ότι θα διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα.

Για τους κατοίκους υπάρχει ένα τηλέφωνο ανάγκης το 2671027311 αλλά και το 100.

Διαφήμιση