Αρχική Ειδήσεις Φλώρινα: ξεκινά το έργο της τηλεθέρμανσης- τα οφέλη

Φλώρινα: ξεκινά το έργο της τηλεθέρμανσης- τα οφέλη

0
Διαφήμιση

Με σημαντικά οφέλη τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά ξεκινά η ανάπτυξη του έργου της τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα. Σήμερα υπογράφεται η σύμβαση του έργου και έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάδειξης αναδόχου, εκδίκασης των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί, λήψης της έγκρισης από το αρμόδιο υπουργείο και υποβολής από τον ανάδοχο εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης, ύψους περίπου 7 εκ. ευρώ.

 

Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015, ενώ τα οφέλη από τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα θα είναι μεγάλα καθώς το οικονομικό όφελος των κατοίκων θα “αγγίξει” το 60%, ενώ θα μειωθούν τα ποσοστά της ρύπανσης που καταγράφονται σήμερα. Όλα αυτά σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει δυσμενείς καιρικές συνθήκες και σφοδρούς χειμώνες, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

Η τηλεθέρμανση χρησιμοποιείται σε πολλές «έξυπνες» πόλεις της Ευρώπης -και όχι μόνο- με οργανωμένη επέκταση των συστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τηλεθέρμανση επιλέγουν ως λύση χώρες που γνωρίζουν από βαρύ χειμώνα και έχουν παραδοσιακά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και συχνές χιονοπτώσεις. Ενδεικτικά, η ανάπτυξη συστημάτων τηλεθέρμανσης αντιπροσωπεύει το 94% των εθνικών υποδομών στην Ισλανδία, το 63% στη Ρωσία, το 60% στη Δανία και το 55% στη Σουηδία, ενώ χώρες όπως η Φινλανδία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν επίσης εκτεταμένο δίκτυο. Ολο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώνουν η Γερμανία και η Βρετανία προκειμένου επεκτείνουν τα δίκτυά τους.

Τι είναι

Τηλεθέρμανση είναι η ομαδική θέρμανση ενός συνόλου κατοικιών (π.χ. μιας πόλης ή μιας ομάδας κατοικιών) ή άλλων χρήσεων (π.χ. βιομηχανικές περιοχές). Ο φορέας θερμότητας είναι θερμό ή υπέρθερμο νερό ή ατμός, που θερμαίνεται σε ένα κεντρικό σημείο, συνήθως απομακρυσμένο από τους καταναλωτές.
Η παραγωγή της θερμικής ενέργειας γίνεται από διάφορες καύσιμες πρώτες ύλες που διαθέτει ή εισάγει ένας τόπος (πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο, βιομάζα, απορρίμματα, απορριπτόμενη θερμότητα βιομηχανιών κλπ). Η θερμότητα που παράγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην βιομηχανία, στην γεωργία και στην θέρμανση κτιρίων.
Ήδη, αρκετές πόλεις ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα εφαρμόζουν συστήματα τηλεθέρμανσης. Η Πτολεμαΐδας ξεκίνησε ως πιλοτικό σύστημα, πέτυχε σε πολύ μεγάλο ποσοστό και δημιούργησε το πρότυπο στην χώρα μας. Την εγκατάσταση του συστήματος Τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας ακολούθησε η πόλη της Κοζάνης, που λειτούργησε σχεδόν ταυτόχρονα (1994).
Στα οφέλη από της Τηλεθέρμανσης είναι η εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας που υπερβαίνει το 30% γιατί η Συμ-παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού αυξάνει τον βαθμό απόδοσης των μονάδων της ΔΕΗ και μειώνει τις εκπομπές ρύπων. Κάθε MWH (μεγαβατώρα) Συμπαραγωγής μειώνει κατά 160 KG ως 500 KG τις εκπομπές CO2.


Διαφήμιση