Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αιολική ενέργεια

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αιολική ενέργεια

0
Διαφήμιση

Το ενδιαφέρον των επενδυτών προσελκύει η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, το δεύτερο εξάμηνο του 2013 διπλασιάστηκε η ισχύς της παραγόμενης ενέργειας σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους.

 Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, η συνολική καθαρή αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε την περίοδο Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2013 ήταν 71,15MW, σχεδόν διπλάσια από την ισχύ του προηγούμενου εξαμήνου (44,05MW) και επταπλάσια συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2012  (10,35MW).

Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς αιολικής ενέργειας έφτασε το 7,93% το δεύτερο εξάμηνο του 2013, ενώ σε ετήσια βάση ανήλθε σε 7,05%.

Τo σύνολο της αιολικής ισχύος που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία τα τέλη του 2013 είναι 1864,6 MW (307,5 MW στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά και 1557,1 MW στο Διασυνδεμένο Σύστημα)

Η νέα αιολική ισχύς το 2013 ανήλθε σε 116,2 MW με την Στερεά Ελλάδα να διατηρεί την πρωτιά της στις αιολικές εγκαταστάσεις.

Σε ότι αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις πέντε πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η EDF, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Iberdrola Rokas, η ENEL Green Power και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΕΤΑΕΝ  υποστηρίζει ότι «τα σημάδια ανάκαμψης μετά από το παγωμένο δωδεκάμηνο 6/2012-6/2013 είναι αποτέλεσμα των έντονων προσπαθειών του επιστημονικού κόσμου, των επιχειρήσεων και των στελεχών του κλάδου της Αιολικής Ενέργειας, που σε συνεργασία με ξένους χρηματοδότες ή και συνέταιρούς τους, αγωνίζονται να σχεδιάσουν τη χρηματοδότηση και υλοποίηση ώριμων επενδύσεων αιολικής ενέργειας σε πείσμα κάποιων που είχαν λιγότερο πράσινους στόχους».

«Αν αυτή η προσπάθεια του κλάδου συνδυάζονταν με εγκατάλειψη της συντηρητικής πολιτικής στον κλάδο των Α.Π.Ε. (έκτακτη εισφορά επί του τζίρου, υποχρέωση εγγυοδοσίας, νέα φορολόγηση μέσω του τέλους διακατοχής αδειών, αποκλεισμός από το 2014 από το κίνητρο της επιδότησης κεφαλαίου του αναπτυξιακού νόμου κλπ.) και με δυναμική αντικατάστασή της με ένα αναπτυξιακό όραμα, προώθησης των εγχώριων ανεξάντλητων πηγών ενέργειας, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν θεαματικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαφήμιση