Αρχική Ειδήσεις «Ασήκωτος» περιβαλλοντικά ο… «Άτλας» της παραγωγής κρέατος

«Ασήκωτος» περιβαλλοντικά ο… «Άτλας» της παραγωγής κρέατος

0
Διαφήμιση

Ένας νέος περιβαλλοντικός κίνδυνος κάνει την εμφάνισή του και αυτή τη φορά προέρχεται από την εντατική παραγωγή του κρέατος! Για τις καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, προειδοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση “Φίλοι της Γης” παρουσιάζοντας έναν “‘άτλαντα” κατανάλωσης κρέατος σε όλον τον κόσμο.  

“Η εντατική παραγωγή κρέατος δεν σημαίνει μόνο ότι υποφέρουν τα ζώα. Έτσι καταστρέφεται το περιβάλλον και καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών τις οποίες εισάγουμε από τον Νότο για να τα θρέψουμε”, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Μπάρμπαρα Ούνμισιγκ, η πρόεδρος τους Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, μιας οργάνωσης που πρόσκειται στους Πράσινους της Γερμανίας και συνεργάστηκε στην έκδοση του “άτλαντα”.

Σύμφωνα με τους Φίλους της Γης, απαιτούνται περίπου 15.500 λίτρα νερό για να παραχθεί ένα κιλό βοδινού κρέατος. Με την ίδια ποσότητα νερού παράγονται 12 κιλά σταριού ή 118 κιλά καρότα.

Στην έκθεσή τους οι οργανώσεις εκτιμούν ότι μεταξύ 2010-12 κάθε Ευρωπαίος πολίτης έτρωγε, σε ετήσια βάση, 64,2 κιλά κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο). Οι Αμερικανοί κατανάλωναν 92 κιλά κρέατος ετησίως. Μολονότι οι αριθμοί αυτοί αναμένεται ότι θα παραμείνουν σταθεροί σε Ευρώπη και ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία, στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, και σε άλλες περιοχές, η ζήτηση για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 80% έως το 2022. Αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια παραγωγή κρέατος θα πρέπει να αυξηθεί από τους 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως στους 470 εκατομμύρια τόνους έως το 2050 προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.

Η κατανάλωση κρέατος, που είναι ήδη πολύ υψηλή, αυξάνεται διαρκώς στις αναδυόμενες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Κίνα. Σύμφωνα με τους Φίλους της Γης, ήδη πάνω από τα 40 δολάρια της ετήσιας παραγωγής σταριού, σίκαλης, βρώμης και καλαμποκιού χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ζωοτροφή. Το ένα τρίτο των 14 δισεκατομμυρίων εκταρίων γης που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται για να τραφούν τα εκτρεφόμενα ζώα.

Από την ολοένα και αυξανόμενη παραγωγή κρέατος επωφελούνται οι μεγάλοι όμιλοι, όπως η βραζιλιάνικη εταιρεία JBS ή οι αμερικανικές TysonFoods και Cargill ενώ οι μικροί παραγωγοί είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν, υποστηρίζει επίσης η οργάνωση.

Στον άτλαντά τους, οι Φίλοι της Γης επισημαίνουν επίσης τη μαζική χρήση αντιβιοτικών και ορμονών στα ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους και τη χρήση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων για την εκτροφή των ζώων. Η οργάνωση τονίζει όμως ότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να προωθήσει την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και να λάβει μέτρα για να μειωθεί η παραγωγή και η κατανάλωση κρέατος.


Διαφήμιση