Αρχική Ειδήσεις Χρηματοδότηση για να ζεσταθούν τα σχολεία από το ΥΠΕΚΑ

Χρηματοδότηση για να ζεσταθούν τα σχολεία από το ΥΠΕΚΑ

0
Διαφήμιση

Νέα Πρόσκληση υποβολής προτάσεων έργων ανακοινώθηκε προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και, δευτερευόντως, για έργα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχολικά κτίρια των περιοχών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα θέρμανσης τον χειμώνα. Το ύψος της χρηματοδότησης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), που υπέγραψε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, ανέρχεται στην παρούσα φάση στα επτά εκατομμύρια (7.000.000) ευρώ και αφορά σχολικά κτίρια στις περιοχές κλιματικής ζώνης Γ και Δ, όπως αυτές ορίζονται από τον ΚΕΝΑΚ.

Οι περιοχές κλιματικής ζώνης Δ είναι οι περιφερειακές ενότητες (ή μέρη τους) Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Σερρών (ΒΑ τμήμα), Δράμας και οι περιοχές της κλιματικής ζώνης Γ είναι οι περιφερειακές ενότητες (ή μέρη τους) Αρκαδίας (ορεινή), Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών (εκτός ΒΑ τμήματος), Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.

Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη πρόσκληση του ΕΠΠΕΡΡΑ προς τους ΟΤΑ, μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να περιοριστούν οι ενεργειακές απαιτήσεις (για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό και ζεστό νερό χρήσης) των κτιρίων, καθώς και δράσεις εγκατάστασης μονάδων ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας) σε συνδυασμό με συστήματα ψύξης με χρήση φυσικού αερίου.

Τα έργα αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων στις περιοχές κλιματικής ζώνης Γ και Δ, όπως αυτές ορίζονται από τον ΚΕΝΑΚ. Τα προτεινόμενα έργα μπορούν να υποβληθούν άμεσα για αξιολόγηση, με στόχο να ξεκινήσουν εντός του 2014 και να ολοκληρωθούν το αργότερο το 2015.

Σύμφωνα με τον υπουργό η Ελλάδα έχει ήδη θέσει υψηλούς στόχους στον τομέα αυτό. Επενδύουμε πάνω από 800.000.000 ευρώ στην εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες περίπου 70.000 οικογενειών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με μείωση κατά 30-35% των δαπανών τους για κόστος ενέργειας και με τη δημιουργία 12.000 νέων θέσεων εργασίας στον χώρο της οικοδομής.

Έχουν ήδη ενταχθεί, σε περισσότερους από 230 Δήμους της χώρας, έργα εξοικονόμησης ενέργειας για πάνω από 730 δημόσια και δημοτικά κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 263.000.000 ευρώ.

Στη νέα προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2014-2020 προγραμματίζουμε τη συνέχιση όλων των παραπάνω και την επέκτασή τους με συνολική δημόσια και ιδιωτική δαπάνη ύψους 1,5 δις. ευρώ.

Η πρόσκληση υποβολής πρότασης έργου προς τους ΟΤΑ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, εντάσσεται στον 1ο άξονα προτεραιότητας του ΕΠΠΕΡΑΑ με τίτλο: Προστασία ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και αστικές μεταφορές – αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής – ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα στις θεματικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, βιομάζα, υδροηλεκτρική, γεωθερμική κα) και της ενεργειακής απόδοσης – διαχείρισης ενέργειας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣάρωσε τα βραβεία στα Ermis Awards 2013 η WIND
Επόμενο άρθροΧριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στον ΟTE TV με τα «Διαμάντια» της Disney

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ