Αρχική Ειδήσεις Σ. Καλαφάτης: Στο 65% η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΠΠΕΡΑΑ

Σ. Καλαφάτης: Στο 65% η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΠΠΕΡΑΑ

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Φλώρινα ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια ημερίδας του ΕΠΠΕΡΑΑ για τα περιβαλλοντικά έργα που υλοποιούνται ήδη ή προγραμματίζονται τα επόμενα χρόνια στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,, έως στο τέλος τους έτους το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων θα ανέλθει στο 65%.

Από το Ιούνιο του 2012 και μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 30% το ποσοστό της υπερδέσμευσης, ενώ η ενεργοποίηση του Προγράμματος φτάνει πλέον στο 85% και η απορρόφηση στο 50% του προϋπολογισμού του. Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Καλαφάτης προσθέτοντας πως υπάρχουν έργα που τελειώνουν και είναι εντός των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων και έργα που είναι μεν μείζονος σημασίας, αλλά δεν είναι εντός χρόνου και θα μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε επιπλέον ειδικά στα έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 197 εκατομμυρίων ευρώ. Πρώτον στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, με την υλοποίηση:

• Πρότυπων έργων – επιδεικτικών για εξοικονόμηση ενέργειας όπως η παρέμβαση στο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή του ΟΤ 15 της ΖΕΠ Κοζάνης με χρήση τεχνολογιών ΑΠΕ, προϋπολογισμού 9εκ.€

• Ενεργειακών αναβαθμίσεων δημόσιων κτιρίων στην Φλώρινα, στην Κοζάνη, στον Δήμο Ορεστίδας και Βοίου, 2εκ.€

Δεύτερον, στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας και της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας με την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα, αλλά και στην Πτολεμαΐδα, στο Αμύνταιο και στην Κοζάνη.

Τρίτον, στο ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων και αποκατάστασης ρυπασμένων περιοχών, Με υλοποίηση έργων 31εκ.€, όπως:

• Έργα οριζόντιας διαχείρισης απορριμμάτων, 17εκ€

• Έργα αποκατάστασης του χώρου των παλιών μεταλλείων στην ΜΑΒΕ Κοζάνης, προϋπολογισμού 14εκ€, που ολοκληρώνεται με την αποκατάσταση και των κτιριακών εγκαταστάσεων. Ήδη εντάχθηκε για χρηματοδότηση προϋπολογισμού 17εκ. €.

Τέταρτον στο ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης υγρών αποβλήτων και σε έργα ύδρευσης, προϋπολογισμού 50εκ€. Πέμπτο στο ζήτημα του Χωροταξικού Σχεδιασμού με τα Περιφερειακά πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και τις μελέτες των Μορφολογικών Κανόνων δόμησης. Και Έκτο στο ζήτημα της προστασίας της βιοποικιλότητας με οριζόντιες δράσεις σε περιοχές Natura, προϋπολογισμού 6εκ€

Ο Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε κυρίως σε τρεις τομείς στις οποίες πέφτει και το μεγάλο βάρος του ΕΠΠΕΡΑΑ, όπως: βιοκλιματικές αναπλάσεις, διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, εξοικονόμηση ενέργειας,

Διαφήμιση