Αρχική Ειδήσεις «Πράσινο φως» για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Δυτική Θεσσαλία

«Πράσινο φως» για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Δυτική Θεσσαλία

0
Διαφήμιση

Υπεγράφη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων/Υπολλειμμάτων (ΧΥΤΑ/Υ) για την εξυπηρέτηση των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Το έργο θα κατασκευαστεί στη θέση «Ημερόκλιμα-Παλαιοσαμαρίνας» που ανήκει στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Παλαιοκάστρου του Δήμου Τρικκαίων, σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 576 στρεμμάτων περίπου.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο ΧΥΤΑ/Υ έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί ήδη η Α’ Φάση, όπου καταλήγουν τα σύμμεικτα Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) της Διαχειριστικής Ενότητας Δυτικής Θεσσαλίας, καθώς και το υπόλλειμμα που προκύπτει από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δυτικής Θεσσαλίας. Με την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ, ο εν λειτουργία ΧΥΤΑ μετατρέπεται σε ΧΥΤΥ και θα δέχεται μόνο τα υπολείμματα από την λειτουργία της ΜΕΑ, καθώς και το υπόλειμμα του ΚΔΑΥ Δυτικής Θεσσαλίας.

Συνοπτικά, οι επιμέρους εγκαταστάσεις της μονάδας είναι οι ακόλουθες:

  1. Μονάδα Επεξεργασίας μη επικίνδυνων στερεών Αποβλήτων – ΜΕΑ (προτεινόμενη μονάδα)
  2. Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων/Υπολειμμάτων (υφιστάμενος) αποτελούμενος από 2 λεκάνες, την λεκάνη της Α’ Φάσης σε λειτουργία και τη λεκάνη Β’ Φάσης (προτεινόμενη)
  3. Εγκατάσταση Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (επέκταση και αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας)
  4. Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιοαερίου δυναμικότητας 950KW (προτεινόμενη).

Να σημειωθεί ότι, η δημιουργία της παραπάνω Εγκατάστασης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που τίθενται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και εξειδικεύονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Διαφήμιση