Αρχική Διάστημα Πονοκέφαλος για τους επιστήμονες ένας εξωπλανήτης …εκτός πραγματικότητας!

Πονοκέφαλος για τους επιστήμονες ένας εξωπλανήτης …εκτός πραγματικότητας!

0
Διαφήμιση

Ένας νέος εξωπλανήτης, ένας νέος πονοκέφαλος για του επιστήμονες. Το όνομά του δεν έχει τόσο σημασία όσο τα χαρακτηριστικά του που τον καθιστούν εκτός πραγματικότητας γιατί πολύ απλά δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

 Την ανακάλυψη έκανε διεθνής ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Ο πλανήτης που εντόπισαν έλαβε την κωδική ονομασία HD 106906b. Πρόκειται για ένα πλανήτη βρέφος αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών δημιουργήθηκε μόλις πριν από 13 εκατομμύρια έτη όταν η Γη μας είναι αισίως… 4,5 δισ. ετών.

Ο HD 106906b είναι ένας γίγαντας με μάζα 11 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Δία. Αυτό που έχει κάνει τους επιστήμονες να απορούν είναι η θέση στην οποία βρίσκεται στο πλανητικό σύστημα που ανήκει. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 φορές πιο απομακρυσμένη από το μητρικό του άστρο από εκείνη που βρίσκεται η Γη από τον Ήλιο.

Και αυτό είναι που προβληματίζει του ειδικούς καθώς η ύπαρξη ενός τέτοιου μεγέθους πλανήτη σε τόσο μεγάλη απόσταση από το μητρικό του άστρο δεν είναι σύνηθες. Οι πλανήτες δημιουργούνται από την ύλη (σκόνη, αέρια) που υπάρχει στον κοσμικό δίσκο που δημιουργείται γύρω από ένα νεογέννητο άστρο. Η περισσότερη ύλη συγκεντρώνεται στον πυρήνα και τα εσωτερικά στρώματα του δίσκου. Στα εξωτερικά του στρώματα δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ύλης ή τουλάχιστον τέτοιες που να επιτρέπουν τον σχηματισμό ενός γιγάντιου πλανήτη όπως ο HD 106906b.

Αν το σύστημα στο οποίο ανήκει ο HD 106906b ήταν δυαδικό, δηλαδή υπήρχαν δύο άστρα σε αυτό, η ύπαρξη του θα μπορούσε να εξηγηθεί. Όμως πρόκειται για ένα πλανητικό σύστημα με ένα άστρο παρόμοιο μάλιστα με τον Ήλιο.

 «Ο εντοπισμός του μας προσφέρει νέα δεδομένα για την ποικιλομορφία των πλανητικών συστημάτων στο Σύμπαν» αναφέρει η Τίφανι Μεσκατ, του Αστεροσκοπείου Leiden στην Ολλανδία που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗμικρανία και διατροφή
Επόμενο άρθροΓίνε Εσύ το Πρόσωπο και η Φωνή κατά της διαφθοράς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ