Αρχική Καινοτομία Ορίζοντας 2020: 15 δις ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία- ξεκίνησε...

Ορίζοντας 2020: 15 δις ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία- ξεκίνησε η υποβολή σχεδίων

0
Διαφήμιση

Σε μια περίοδο που οι εθνικοί προϋπολογισμοί αρκετών χωρών, και της Ελλάδας, αντιμετωπίζουν αδυναμία διαθέσιμων κονδυλίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις πρώτες προσκλήσεις υποβολής σχεδίων στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020) για την έρευνα και την καινοτομία, που θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 80 δισ. ευρώ έως τη λήξη του, στο τέλος της δεκαετίας.

 Η χρηματοδότηση θα ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, με στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Ο «Ορίζοντας 2020» είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ευρωπαϊκό πρόγραμμα- πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία. Περιλαμβάνει 12 ερευνητικούς τομείς προς χρηματοδότηση, στους οποίους θα εστιαστεί η δράση κατά το διάστημα 2014- 2015, όπως την εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη (549 εκατ. ευρώ), τις μεταφορές (375 εκατ. ευρώ), την «πράσινη» ενέργεια (359 εκατ. ευρώ), την ψηφιακή ασφάλεια και τις «έξυπνες» πόλεις.

Οι περισσότερες προσκλήσεις προς ερευνητές και καινοτομικές επιχειρήσεις, που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2014, είναι ήδη ανοικτές για την υποβολή σχεδίων για χρηματοδότηση, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες εντός του έτους.

Ο προϋπολογισμός του 2014 φθάνει τα 7,8 δισ. ευρώ και η χρηματοδότηση του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» θα δοθεί με βάση τρεις άξονες:

– Επιστημονική αριστεία: Περίπου 3 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται υποτροφίες 1,7 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) για επιστήμονες υψηλού επιπέδου και 800 εκατ. ευρώ για υποτροφίες Μαρί Κιουρί για νεότερους ερευνητές.

– Βιομηχανική υπεροχή: 1,8 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της βιομηχανικής υπεροχής της Ευρώπης σε τομείς όπως οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), οι νανοτεχνολογίες, οι προηγμένες τεχνολογίες μεταποίησης, η ρομποτική, οι βιοτεχνολογίες και το διάστημα.

– Κοινωνικές προκλήσεις: 2,8 δισ. ευρώ για καινοτόμα σχέδια που αφορούν υγεία, γεωργία, ναυτιλία και βιοοικονομία, ενέργεια, μεταφορές, δράση για το κλίμα, περιβάλλον, αποδοτικότητα των πόρων και πρώτες ύλες, σκεπτόμενες κοινωνίες και ασφάλεια.

Οι προσκλήσεις για το 2014- 15 θα περιλαμβάνουν 500 εκατ. ευρώ, που προορίζονται ειδικά για καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. H παράμετρος της ισότιμης μεταχείρισης των φύλων πρόκειται να συμπεριληφθεί σε πολλά χρηματοδοτούμενα έργα, ενώ νέοι κανόνες προβλέπουν την «ανοικτή πρόσβαση» στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», έτσι ώστε τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων να είναι προσιτά σε όλους.

Διαφήμιση