Αρχική Ειδήσεις Νέλσον Μαντέλα : Ο Άνθρωπος που τίμησε την Ανθρωπότητα

Νέλσον Μαντέλα : Ο Άνθρωπος που τίμησε την Ανθρωπότητα

0
Διαφήμιση

Μπορεί ένας άνθρωπος να συγκεντρώνει επάνω του τα πανανθρώπινα ιδεώδη , χωρίς ταυτόχρονα να του καταμαρτυρούν έστω και ένα τουλάχιστον ελάττωμα! «Ο Νέλσον Μαντέλα είναι αυτός ο Άνθρωπος» υποστηρίζουν όσοι τον γνώρισαν. Ηγέτες και απλοί άνθρωποι, φίλοι αλλά και αντίπαλοι. Μία μόνον αδυναμία του προσάπτουν. Αλλά και αυτήν… πάλι την παίρνουν πίσω :« Ίσως η τάση του να εμπιστεύεται πολύ τους ανθρώπους» είπε ένας στενός φίλος του στον John Carlin τον συγγραφέα και ερευνητή που έχει γράψει δεκάδες χιλιάδες λέξεις για τον Νέλσον Μαντέλα σε εφημερίδες ντοκυμαντέρ και ένα βιβλίο. «Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ιδεαλιστής και ταυτόχρονα πραγματιστής .Ιδεαλιστής χωρίς να είναι αφελής» τονίζουν . 

 Η ζωή και το έργο του Μαντέλα ,τείνει να επιβεβαιώσει την ιδανική αυτή θεωρία για τον …τέλειο άνθρωπο. Και αυτό είναι που αναγνωρίζουν όλοι όσοι σπεύδουν να αποτίσουν τον τελευταίο φόρο τιμής στον άνθρωπο που τίμησε με τον αγώνα του την ανθρωπότητα. και μέρες ο κόσμος θρηνεί για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Νοτίου Αφρικής και ηγέτη κατά του καθεστώτος Απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα που απεβίωσε στην ηλικία των 95 χρονών

 Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος με όλη τη σημασία της έννοιας της Ελευθερίας. Παρά τα χρόνια του εγκλεισμού του στις φυλακές του νησιού Ρόμπεν ήταν «Ένα ελεύθερο πνεύμα… που μας έμαθε πώς να συγχωρούμε» όπως είπε ο Μοχάμεντ Άλι ο αμερικανός πρώην επαγγελματίας πυγμάχος και ακτιβιστής. Ο άνθρωπος που συνέτριψε το απαρτχάιντ και ο τελευταίος από τους συναγωνιστές του που «απελευθερώθηκε»,ήταν ήδη ελεύθερος μέσα στα δεσμά του και ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπων με το παράδειγμα του ,μεταξύ των οποίων και ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. 

 Αγωνίστηκε σκληρά ενάντια στην φτώχια και τον ρατσισμό, για την ισότητα και την δικαιοσύνη . Ευτύχησε να δει τα αποτελέσματα του αγώνα του και να αναγνωριστεί παγκοσμίως το έργο του. Έγινε ήρωας για τους ομοεθνείς του και παγκόσμιο σύμβολο Ειρήνης, έχοντας πάντα την ανησυχία μέσα του: « Να μην φτάσω στη θέση ενός ημίθεου. Ήθελα να είμαι γνωστός ως ο Μαντέλα ,ένας άνθρωπος με αδυναμίες μερικές από τις οποίες είναι σημαντικές, και ένας άνθρωπος προσηλωμένος στο σκοπό του , οποίος ωστόσο μερικές φορές αποτυγχάνει».

 Ο «πράσινος»… μαύρος ηγέτης

 Ο Νέλσον Μαντέλα όμως ήταν όμως και μια δυνατή φωνή υπέρ της οικολογικής συνείδησης και δικαιοσύνης. Η περιβαλλοντική αδικία έχει επιπτώσεις στα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από περιορισμένη πρόσβαση στους υδάτινους πόρους, τη βιομηχανική χειραγώγηση και την κρατική αμέλεια. Επηρεάζει κυρίως τη κοινωνική τάξη των πολύ φτωχών ανθρώπων και αυτούς που ζουν στο περιθώριο. Συχνά έχει και ρατσιστικό πρόσωπο το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στα κράτη του τρίτου κόσμου. Η φτώχεια, το περιβάλλον, καθώς και τα πολιτικά δικαιώματα είναι όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους σύμφωνα με τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα:

 “Εμείς στη Νότιο Αφρική έχουμε σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουμε και να κάνουμε τις επιλογές μας στον τομέα αυτό. Ξέρουμε πως η πολιτική ελευθερία από μόνη της δεν αρκεί αν δεν έχουμε πρόσβαση σε καθαρό νερό. Η ελευθερία από μόνη της δεν είναι αρκετή αν δεν έχουμε τα βράδια φως για να διαβάσουμε, νερό για την άρδευση των καλλιεργειών μας και αν δεν μπορούμε να πιάσουμε ψάρια ώστε να ταΐσουμε τις οικογένειες μας. Για αυτό το λόγο ο αγώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι σχεδόν ισος με τον αγώνα για πολιτική ελευθερία . Αυτοί οι δυο αγώνες μπορούν να αναπτυχτούν από κοινού η να ξετυλίξουν ο ένας τον άλλον. Η απειλή για τις κυβερνήσεις μας κατά τον επόμενο αιώνα θα έρθει από τη φτώχια αν μη τι άλλο”.

 Ο βραβευμένος με το Νομπέλ Ειρήνης Νέλσον Μαντέλα,( το μοιράστηκε με τον έως τότε αντίπαλο του Φρέντερικ ντε Κλέρκ), θέλησε να επιστήσει την προσοχή στην όξυνση της «κρίσης του νερού» σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Στη Σύνοδο Κορυφής της γης το 2002, ο Μαντέλα απαίτησε, η πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση να είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, και να είναι καθολικός στόχος στην πολιτική ατζέντα κάθε έθνους.

 «Η πρόσβαση στο νερό πρέπει να είναι ένας κοινός στόχος. Είναι κομβικής σημασίας στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, της Αφρικανικής Ηπείρου αλλά και του κόσμου όλου. Θα πρέπει να έχει το προβάδισμα στον τομέα της συνεργασίας για την παγκόσμια ανάπτυξη», Δήλωσε ο Μαντέλα. «Δεν υπάρχει νερό, Δεν υπάρχει μέλλον.»

Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες του Νέλσον Μαντέλα φαίνονται σε μια ιστορία που αφηγείται ο Chris Johns (εκδότης του national geographic). Την ιστορία του την ειχε εκμυστηρευτεί ο ίδιος ο ηγέτης:
“Μια μέρα είδε ένα δηλητηριώδες φίδι στο προαύλιο της φυλακής. Ο φύλακας θέλησε να το σκοτώσει, αλλά ο Μαντέλα ήρθε σε αντιπαράθεση μαζί του. Ο φύλακας σήκωσε το γκλοπ του για να το σκοτώσει . Ο Μαντέλα τότε πάλεψε μαζί του προσπαθώντας να σώσει το φίδι. Ο φύλακας ήταν όμως πιο δυνατός . Ο Μαντέλα έπεσε, το φίδι τον τσίμπησε αλλά γρήγορα έφυγε μακριά. Το μονό που ήθελα ήταν να δώσω στο φίδι την ελευθερία του” μας είπε ο Μαντέλα.
 

 Η ζωή του Μαντέλα είναι ένα τρανό παράδειγμα για το πώς ένας και μόνο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει ένα έθνος μέσα απ τις πράξεις του. Ο Μαντέλα δρούσε πάντοτε με γνώμονα το δίκαιο είτε για την σωτηρία ενός φιδιού είτε ενός ολόκληρου έθνους.

 Σύμφωνα με την επιθυμία του ιδίου η ταφή του, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου, θα τελεστεί στην γενέτειρα του το χωριό Κούνου, σε κλειστό οικογενειακό κύκλο. Στο μεταξύ από χτες έως και τις 13 Δεκεμβρίου εκτίθεται σε δημόσιο προσκύνημα. 

Δίπλα του όπως πάντα, ο επί 65 συναπτά έτη φίλος και συνοδοιπόρος του, Γιώργος Μπίζος. Ο σπουδαίος αυτός Έλληνας μετανάστης από το Βασιλίτσι της Μεσσηνίας, συμφοιτητής του Μαντέλα στην Νομική του Πανεπιστημίου Γουιτγουότερσραντ, δικηγόρος του και ο πλέον τακτικός επισκέπτης του στα 27 χρόνια της φυλάκισης του. Ο Γιώργος Μπίζος ήταν αυτός στον οποίο εκμυστηρεύτηκε ο Μαντέλα τα παρακάτω λόγια στη θέα του Παρθενώνα.: «Γιώργο αυτό το θαύμα πιστεύω ότι το έχω δει και παλαιότερα» είπε ο κ Μπίζος στον Μιχάλη Ψύλο στα Νέα. Και πρόσθεσε : «Δεν το είχε δει ,αλλά ο Παρθενώνας υπήρχε μέσα του»

Αγγελική Γυπάκη
Γεώργιος Διονυσόπουλος

Διαφήμιση