Αρχική Καταστροφές Κυκλώνας Ξαβέρ: νεκροί και καταστροφές σε Αγγλία και Σκωτία- συναγερμός στην κεντρική...

Κυκλώνας Ξαβέρ: νεκροί και καταστροφές σε Αγγλία και Σκωτία- συναγερμός στην κεντρική Ευρώπη

0
Διαφήμιση

Νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές αφήνει στο πέρασμά του ο κυκλώνας «Ξαβέρ» που σάρωσε την κεντρική Αγγλία και τη Σκωτία, ενώ κατευθύνεται στη Γερμανία, Ολλανδία και το Βέλγιο. Οι αρχές των χωρών αυτών βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού καθώς ο κυκλώνας «φέρνει» μαζί του ανέμους 140 χιλιομέτρων την ώρα.

 Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι ο «Ξάβερ» είναι ένα από τα πιο έντονα φυσικά φαινόμενα που έχει πλήξει την Ευρώπη εδώ και χρόνια. Το βασικότερο και πιο επικίνδυνο στοιχείο του «Ξάβερ» είναι ότι οι άνεμοι θα πνέουν επί ώρες.

Αγγλία

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν ή αγνοούνται. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ένας άνδρας σε αναπηρικό αμαξίδιο σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στο Νοτιγχαμσάιρ στην κεντρική Αγγλία.

Στη Σκωτία, ένας οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε όταν το όχημα που οδηγούσε ανετράπη από τους ισχυρούς ανέμους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο ναύτες που βρίσκονταν σε πλοίο 22 χιλιόμετρα ανοιχτά των νότιων ακτών της Σουηδίας, παρασύρθηκαν από ένα τεράστιο κύμα. Η σουηδική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι σταματά τις έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Μίνι-τσουνάμι στο Χαλ, σε εκκενώσεις περιοχών στις ανατολικές ακτές της Βρετανίας και της Ουαλίας προχωρούν οι Αρχές.

Σκωτία

Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν τη Σκωτία, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερα δεκάδες σπίτια και να διακοπεί η κίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ένα άτομο σκοτώθηκε, καθώς οι άνεμοι που συνόδευαν τον κυκλώνα έπνεαν με ταχύτητα μεγαλύτερη από 225 χιλιόμετρα την ώρα.

Σχεδόν 100.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την επιχείρηση ηλεκτρισμού της Σκωτίας (SSE).

Πεσμένα δέντρα εμποδίζουν την κίνηση στο οδικό δίκτυο, ενώ από το πρωί της Πέμπτης έχει διακοπεί και η κίνηση στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Μάλιστα, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος προειδοποίησε οικισμούς στις ανατολικές ακτές της Βρετανίας να προετοιμαστούν για «τα μεγαλύτερα παλιρροιακά κύματα» των τελευταίων 30 ετών, τονίζοντας ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος πλημμυρών.

Μάλιστα, στις ανατολικές ακτές οι αρχές απομάκρυναν από τις εστίες τους περίπου 10.000 κατοίκους.

Λονδίνο

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το Φράγμα του Τάμεση, το οποίο έχει σχεδιαστεί να προστατεύει το Λονδίνο από παλιρροιακά κύματα θα κλείσει το βράδυ της Τρίτης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον έχει συγκαλέσει σύσκεψη, για συντονισμό των βημάτων.

Σε συναγερμό η Γερμανία

Σχολεία στην Κάτω Σαξονία και σε περιοχές του Σλέβιγκ-Χολστάιν έκλεισαν. Κλειστά σχολεία και χριστουγεννιάτικες αγορές σε Αμβούργο, Κίελο και Λύμπεκ.

Στο Αμβούργο, οι Αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα των ανέμων, ενώ μερικοί μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι ο κυκλώνας μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνος όσο η καταιγίδα που είχε πλήξει την πόλη το 1962, στοιχίζοντας τη ζωή σε 315 άτομα.

Τα δρομολόγια των φεριμπότ προς τα γερμανικά νησιά της Βόρειας Θάλασσας δεν πραγματοποιούνται, ενώ επί ποδός βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία και 1.400 εθελοντές στο Σλέσβιχ-Χολστάιν.

Επίσης, τα δρομολόγια τρένων και φέριμπότ έχουν διακοπεί και σε Ολλανδία, Σκωτία και Βέλγιο και πολλές γέφυρες παραμένουν κλειστές, όπως αυτή που συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία.

Παράλληλα, η εταιρεία σιδηροδρόμων προσέλαβε επιπλέον προσωπικό, προκειμένου να ενημερώνει τους επιβάτες για την κατάσταση στο δίκτυο.

Προβλήματα και στις πτήσεις. Το αεροδρόμιο του Αμβούργου έχει ακυρώσει δεκάδες απογειώσεις και προσγειώσεις εσωτερικών πτήσεων, ενώ περισσότερες από 80 πτήσεις έχουν ακυρωθεί από και προς το αεροδρόμιο Σιπόλ του Άμστερνταμ.

«Αισθάνομαι πολύ τυχερή που ζω ακόμη» δήλωσε ανακουφισμένη μια επιβάτιδα πτήσης της εταιρείας Easyjet, αφού το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε κατάφερε τελικά να προσγειωθεί στο Μάντσεστερ, έχοντας προηγουμένως προσπαθήσει —και αποτύχει— να προσγειωθεί αρχικά στη Γλασκόβη και κατόπιν στο Εδιμβούργο.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι ο κυκλώνας θα πλήττει τη Γερμανία μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Το φαινόμενο θα βρίσκεται σε μεγαλύτερη έξαρση τη νύχτα, με ανέμους που θα πνέουν με 140 χιλιόμετρα την ώρα.

Ολλανδία και Βέλγιο

Στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, που θα πληγούν από τον κυκλώνα, οι αρχές έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν τις ζημίες.

Στην Μπρέντενε, στη Δυτική Φλάνδρα, ο Δήμος απομάκρυνε προληπτικά 2.000 κατοίκους. Οι πυροσβέστες τοποθέτησαν σάκους με άμμο και κινητά φράγματα για να περιορίσουν τις πλημμύρες, κυρίως στην Οστάνδη, το κέντρο της οποίας είχε βρεθεί κάτω από νερά ύψους δύο μέτρων το 1953.

Στην Ολλανδία, το 27% των εδαφών της οποίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό -την ανώτατη βαθμίδα- για τα βόρεια και τα βορειοδυτικά της χώρας. Για πρώτη φορά από το 2007 έκλεισε το φράγμα για την αποτροπή των πλημμυρών Οστερσελντεκέρινγκ.

Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, εξαιτίας του φόβου να ξεριζωθούν δέντρα ή να φύγουν σκεπές.

Διαφήμιση